Linkuri accesibilitate

Găgăuzia va cere ajutorul Rusiei și al Turciei | Chișinăuenii vor plăti mai mult pentru căldură


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • „Găgăuzia va cere ajutorul Rusiei și Turciei de teamă că Moldova va fi cucerită de România” – titrează portalul Nokta de la Comrat, care prezintă o serie de declarații făcute în presa rusă de către politicieni și activiști găgăuzi. Comratul va convoca la 2 octombrie un congres al deputaților de toate nivelurile în care va fi analizată situația din autonomie și „cum Chișinăul își îndeplinește obligațiile în contextul legii privind statutul special al Găgăuziei”. Politicianul Mihail Kendighelean, fost spicher la Comrat, a declarat că „găgăuzii nu au încredere în autoritățile centrale, deoarece Sandu este cetățeană a României, ca de altfel și alți membri ai guvernului”. Și activistul găgăuz Mihail Vlah este citat cu declarația de la un miting de duminica trecută precum că „pământurile din Bugeac le-au fost dăruite găgăuzilor de Imperiul Rus.
  • Locuitorii Chișinăului ar putea plăti mai mult pentru căldură cu aproape 400 de lei, scrie NewsMaker. Portalul publică un proiect de hotărâre al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, care prevede majorarea costului unei gigacalorii produse de Termoelectrica de la 2.169 de lei până la 2.568 de lei.
  • Ministerul Justiției vrea să aplice o serie de măsuri care să ducă la depopularea închisorilor, notează Anticorupție cu privire la proiectul unor modificări la Codul penal și Codul contravențional. Printre propuneri se numără extinderea termenului de prescripție a răspunderii penale pentru infracțiunile ușoare de la doi la trei ani. Ministerul Justiției mai propune majorarea cuantumului amenzilor pentru infracțiunile ce afectează relațiile sociale cu privire la integritatea mediului. De exemplu, persoanele fizice riscă pedeapsa cu amendă de la 27.500 de lei până la un sfert de milion, iar pentru persoanele juridice – de la 100.000 de lei până la 1,5 milioane de lei.
  • De la începutul războiului, 129 de femei din Ucraina au născut în R. Moldova, scrie AGORA, care îl citează cu aceste date pe Șeful Centrului Unic de Gestionare a Crizei, Adrian Efros. Potrivit lui, în Moldova sunt 80 de centre de plasament cu o capacitate de 7,5 mii de locuri. În prezent, în R. Moldova sunt 89.000 de refugiați din Ucraina, în lunile de vară fiind înregistrată o creștere a acestui număr. În aprilie-mai, numărul refugiaților scăzuse de la 95.000 la 75.000.
  • Primii patru militari moldoveni au fost detașați în operațiunea de menținere a păcii din Liban. Aceștia se vor alătura celor 10.500 de militari din 45 de state care participă la restabilirea păcii și securității internaționale. Radio Chișinău menționează că, în luna februarie 2023, Armata Națională a R. Moldova urmează să detașeze în Liban un contingent de 32 militari.
  • Ziarul de Gardă scrie despre anunțata reorganizare a Poștei Moldovei, în condițiile nemulțumirilor în rândul angajaților instituției. Aceștia au semnalat într-o scrisoare deschisă, în contextul vestirii „reformelor grandioase”, că „realitatea este mult mai tristă”. Administratorul întreprinderii, Roman Cojuhari, spune că există un „plan de digitalizare, modernizare și transformare a serviciilor prestate”, care vor lăsa fără locuri de muncă aproximativ 3% dintre cei peste 5 mii de angajați. Acest fapt va genera o majorare a salariilor personalului administrativ și celui operațional cu circa 20-50%. Angajații – la rândul lor – acuză că „din cauza managementului defectuos întreprinderea generează pierderi.”

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook-ul moldovean, una dintre cele mai populare știri este cea despre mesajul președintelui Volodimir Zelenski cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei. „[...] Steagul nostru este ridicat peste tot în lume, iar de pretutindeni se aud saluturi în limba ucraineană. Lacrimile noastre nu s-au uscat încă. Dar vrem și vom zâmbi [...] – un citat din mesajul lui Zelenski.
  • Un alt subiect care a suscitat interesul publicului moldovean, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, este o istorioară realizată de Europa Liberă. Este vorba despre așteptările și decepțiile lui Andrei Ropot, un tânăr din raionul Râșcani, care a revenit în Moldova de la munci în Marea Britanie pentru a face business în pomicultură.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG