Linkuri accesibilitate

G7 discută eventuala prelungire a misiunii militarilor americani pe aeroportul din Kabul


Militari americani și britanici fac o pauza, în mijlocul eforturilor de evacuare a civililor de pe aeroportul din Kabul, Afganistan, 21 august 2021.

Liderii Grupului principalelor șapte economii mondiale (G7) se reunesc marți, online, pentru a discuta coordonarea eforturilor de evacuare a civililor din Afganistan, după ce milițiile Taliban au reluat controlul asupra țării.

Statele Unite și aliații săi se grăbesc să-și evacueze cetățenii și pe afganii „vulnerabili” (cei care riscă represiuni din cauza activității lor sau a colaborării cu forțele aliate) de pe aeroportul din Kabul. De mai bine de o săptămână, aeroportul – care a rămas singura cale de a părăsi Afganistanul – este scena unor momente dramatice, pe măsură ce mii de oameni încearcă zilnic să „prindă” un transport pentru a ieși din țară.

Cu riscul vieții, oamenii încearcă să sară gardul ca să pătrundă în perimetrul aeroportului din Kabul, Afganistan, 21 august 2021.
Cu riscul vieții, oamenii încearcă să sară gardul ca să pătrundă în perimetrul aeroportului din Kabul, Afganistan, 21 august 2021.

Se așteaptă ca liderii Statelor Unite, Marii Britanii, Italiei, Franței, Germaniei, Canadei și Japoniei să discute o posibilă prelungire a termenului de 31 august, termen stabilit inițial de președintele Joe Binde pentru prezenta miilor de soldați americani, retrimiși în capitala afgană pentru a asigura securitatea aeroportului și a traficului aerian.

Luni, milițiile Taliban au declarat că nu vor accepta prelungirea mandatului forțelor internaționale peste 31 august, asta după ce un gardian afgan a fost ucis la aeroport și alți trei răniți într-un schimb de focuri. Circumstanțele incidentului în care au fost implicați militari americani și germani, sunt neclare.

83 de civili evacuați din Kabul, aterizează la Kiev, Ucraina - 22 august 2021.
83 de civili evacuați din Kabul, aterizează la Kiev, Ucraina - 22 august 2021.

În haosul de pe aeroport, cel puțin șapte persoane și-au pierdut viața până acum, fie au fost împușcate, fie călcate în picioare de mulțime.

Astăzi, liderii G7 vor discuta și o strategie comună privind recunoașterea sau sancționarea oficială a talibanilor în funcție de măsura în care noua conducere de la Kabul respectă drepturile omului și de modul cum se comportă pe scena internațională.

Pentru milițiile Taliban, recunoaștere internațională este importantă, pentru că de ea depinde măsura în care va avea sau nu acces la sprijin financiar externe, fără de care guvernele afgane anterioare, nu ar fi rezistat.

Liderii G7 vor discuta, de asemenea, problema asistenței umanitare, atât în Afganistan, cât și în țările vecine care așteaptă un aflux de refugiați.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG