Linkuri accesibilitate

Gabriela Firea și scandalul companiilor municipale


Gabriela Firea după reuniunea conducerii PSD
Gabriela Firea după reuniunea conducerii PSD

Un interviu cu o jurnalistă de la Hotnews.ro pe tema companiilor de servicii înființate ilegal de primarul Bucureștiului.

Primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, înființează 22 de companii. Opoziția se supără și o dă în judecată. Instanța zice că înființarea nu e legală, doamna Firea amenință cu plângeri penale. Inclusiv presa care „denigrează” subiectul. Mai multe explicații în relatarea corespondentului nostru la București.

Am apelat la Catiușa Ivanov, jurnalist HotNews.ro. Catiușa scrie de ani buni despre București și administrația locală.

Europa Liberă: De la zero: ce sunt companiile municipale, ce fac și de ce există?

Catiușa Ivanov
Catiușa Ivanov

Catiușa Ivanov: „Doamna Gabriela Firea, prin 2017, a venit și a spus „Domnule, eu vreau să schimb modul în care se face administrație în București”. Și vreau să înființez aceste companii municipale care să presteze serviciile care acum sunt delegate către operatori privați.

Dumneaei a venit cu următorul argument: la contractele încheiate până acum de Primăria Capitalei se dă șpagă, avem atâtea exemple, serviciile sunt proaste și mai scumpe. Noi înființăm aceste companii ca să tăiem acest lanț, să prestăm noi serviciile mai bine și mai ieftin. Și, na, nu vom mai da aceste contracte către operatori privați care nu își fac bine treaba.”

Europa Liberă: Or mai exista astfel de companii și prin alte locuri…

Catiușa Ivanov: „Doamna Firea nu a inventat apa caldă. Dumneaei a pornit pe modelul de la Voluntari, unde primăria și consiliul local au mai multe astfel de companii. Ele prestează de la transportul public până la apă, canal, construcții de locuințe etc. Dar modelul de la Voluntari e unul foarte vechi.

Mai sunt companii. La Viena, la Londra, în multe alte orașe europene. Avem și la noi în țară chiar câteva exemple care funcționează bine la Oradea sau Cluj. În principal, sunt fostele regii transformate în societăți comerciale.”

Europa Liberă: Și atunci care-i problema cu cele de la București?

Catiușa Ivanov: „Modul în care au fost înființate. Ele au apărut pe genunchi, așa. Doamna Firea a venit cu dorința pe ordinea de zi a Consiliului General, dar fără dezbatere publică înainte. Și, cel mai important, fără să fie aprobate cu două treimi din voturi, așa cum prevede legea.

PSD nu are decât majoritate simplă în consiliu, și cum PNL și USR nu au fost de acord cu proiectul heirupist, doamna Firea a decis singură că le înființează cu majoritate simplă.

Dar mai sunt și altele. Noi am arătat într-o serie de investigații pe HotNews.ro că o bună parte din cei care conduc aceste companii

Li s-au dat pe mână, în total, 2,8 miliarde de lei...

nu au nici pregătirea nici experiența profesională necesară. Sunt oameni de la Voluntari, lideri sindicaliști sau oameni de partid.

Însă cea mai mare problemă e că nimeni nu știe cum se cheltuie banii de către aceste companii. Lor li s-au dat pe mână, în total, 2,8 miliarde de lei. Întregul buget al primăriei este de circa 5 miliarde…”

Europa Liberă: Acum ce se întâmplă cu ele?

Catiușa Ivanov: „Nu știm. Eu am discutat cu mai mulți avocați și juriști. Calea normală ar fi ca ele să intre în lichidare. Dar asta nu e simplu deloc.

Toate serviciile publice au fost delegate către aceste companii. Serios, tot ce îți poți închipui vital pentru acest oraș e în administrarea celor 22 de companii. Dacă ele se desființează, noi nu mai avem contract cu un operator privat care să preia sarcina. Administrațiile care funcționau pe lângă primărie sunt în prag de desființare. Practic, noi, bucureștenii, rămânem pe dinafară. Nu știu cum se poate rezolva, situația e extrem de complicată.”

Europa Liberă: Doamna primar atacă Curtea de Apel și amenință cu plângere pentru abuz în serviciu.

Catiușa Ivanov: „Doamna Firea nu este capabilă să recunoască că a greși și că nu a vrut să asculte de nimeni la momentul înființării companiilor. Foarte multe voci spuneau atunci că e nevoie de două-treimi din voturi în consiliu.

Dincolo de asta, avem o decizie a unei instanțe care trebuie respectată și pusă în aplicare. Așa e normal într-un stat de drept. Nu știu de ce doamna Firea vrea să continue acest război. Cred că vrea pur și simplu doar să aibă dreptate.”

Europa Liberă: Și riscurile care sunt?

Catiușa Ivanov: „Trebuie văzut care e soluția pentru a nu pune orașul pe butuci. De data asta nu e doar un clișeu să spunem că „se blochează orașul”. Ce facem dacă rămânem fără cineva care să presteze serviciile de bază.

Gândește-te la iluminatul public. Dacă nu mai avem cine să schimbe becuri, să repare stâlpii și cablurile, vom fi în beznă. Ne întoarcem în anii ’90. Nu-mi dau seama cât de mult înțelege doamna Firea acest lucru.”

Europa Liberă: Dincolo de criza imediată, mai merită discutat despre ideea de companii municipale?

Catiușa Ivanov: „Nu trebuie demonizată ideea de companii municipale. Însă trebuie o analiză serioasă pe segmente de piață.

Analiza trebuie făcută de experți independenți, iar apoi trebuie o dezbatere publică adevărată...

De exemplu, în București, a fost o mare supărare când parcările publice erau administrate de compania Dalli. După aceea, serviciul s-a întors la primărie.

E o discuție: cum e mai bine? Dar analiza trebuie făcută de experți independenți, iar apoi trebuie o dezbatere publică adevărată. Apoi, în fața consiliului general, trebuie venit cu argumente clare.

XS
SM
MD
LG