Conflictul din interiorul principalului partid aflat la guvernare răbufnește pe falii care țin de interesele grupărilor care se confruntă, dar și împotriva conducerii de mână forte din ultimii doi. Au existat, în toată această perioadă, voci dizidente și gesturi de răzvrătire, dar până acum niciodată nemulțumirile nu au fost convertite în voturi la conclavurile de partid.
La ultima reuniune a Consiliului Național Executiv al PSD, consiliu care conduce partidul între două congrese, atunci când Gabrilea Firea, primărița Bucureștiului, a cerut demiterea ministrei de interne pentru represiunea manifestației de la 10 august, nimeni altcineva din conducerea social-democraților nu a votat această solicitare. 750 de persoane au depus plângeri penale pentru ce s-a întâmplat atunci. Războiul a început după ce ministra de interne Carmen Dan a încercat să o facă responsabilă pe prefecta capitalei, Speranța Cliseru, care a semnat ordinul de intervenție în forță. Ea a declarat, însă, că ordinul a fost dat după miezul nopții, după ce violențele avuseseră deja loc.
Cliseru face parte din grupul amicilor politici ai Gabrielei Firea și cunoaște îndeaproape ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani atât la primăria București, cât și la primăria Voluntari, unde a lucrat cu soțul acesteia, Florentin Pandele. Toate acuzațiile pe care i le aduce în aceste zile primărița Bucureștiului, liderului PSD, Liviu Dragnea, nu au legătură cu fapte sau acțiuni recente, de aceea scandalul pare mai degrabă calat pe interese de grup. Firea a vorbit despre legea achizițiilor care a fost adoptată în defavoarea primarilor, despre faptul că ordonanța privind amnistia și grațierea a fost folosită de Liviu Dragnea drept „monedă de schimb cu lumea importantă” sau „obiect de șantaj” și că acest act normativ va fi dat doar când liderul PSD va avea cu adevărat nevoie să fie salvat. Șefa primăriei capitalei l-a mai acuzat pe șeful social-democraților de poliție politică și de faptul că atunci când ea se bătea cu sistemul fostului președinte Traian Băsescu, Livu Dragnea se întâlnea la chermeze cu oamenii acestui sistem. Astăzi, Gabriela Firea a mai acuzat guvernul că nu a aplicat nici până acum pentru fonduri europene în proiectul modernizării centurii capitalei.
Mai mulți deputați PSD s-au asociat criticii Gabrielei Firea...
Acum câteva luni, când fostul premier Mihai Tudose încerca să strângă în jurul lui o facțiune împotriva lui Liviu Dragnea, Gabriela Firea nu a părut disponibilă să se asocieze acestui curent. Dar acum, când propriile ei interese o cer, șefa primăriei Bucureștiului începe să adune nemulțumiți. Mai mulți deputați PSD s-au asociat criticii Gabrielei Firea. Mihaela Huncă, deputată de Botoșani, și-a anunțat demisia din PSD pe motiv că „unicul demers politic al conducerii partidului este acum o luptă absurdă, fără argumente şi fără folos pentru cetăţeni, cu toată lumea care i se opune”. Alți patru parlamentari i-ar fi cerut demisia lui Liviu Dragnea, potrivit surselor din presa centrală (Corina Bogdan, Emanuel Botnariu, Cătălin Zamfira, Razvan Rotaru).
În urmă cu trei săptămâni, fosta ministră a Educației, senatoarea Ecaterina Andronescu i-a solicitatiat într-o scrisoare publică lui Liviu Dragnea să facă un pas în spate pentru „binele României și al PSD”, fiindcă altfel social-democrații vor pierde guvernarea, iar PSD va ajunge în „prăpastie”. Senatoarea a mai cerut la mijlocul lunii august „un prim-ministru și un guvern PSD de super profesioniști”, dar nimeni din partid nu s-a asociat gestului său. În luna ianuarie a acestuia an, senatorul Niculae Bădălau le trimitea liderilor PSD o scrisoare în care scria că partidul a acceptat „suspendarea democrației interne”, iar în urma acestui gest și-a pierdut locul de număr doi în ierarhia social-democraților.
Numărul nemulțumiților crește, cu efecte asupra puterii de negociere a liderului Liviu Dragnea atât în PSD, cât și în coaliția de guvernare, dar deocamdată nu există masa critică necesară înlăturării acestuia.