Linkuri accesibilitate

Face parte Dragnea din „supapele de evacuare” ale PSD?


Liderul PSD, Liviu Dragnea, 21 iunie 2017
Liderul PSD, Liviu Dragnea, 21 iunie 2017

Fostul premier PSD, Adrian Năstase, a făcut o analiză extrem de dură situației în care se află partidul.

Comitetul Executiv al PSD nu a luat decizii importante, dar a scos la iveală conflicte greu de stins între diferitele facțiuni ale partidului. Președintele social-democraților, Liviu Dragnea, nu a pierdut nimic în termini de putere, dar credibilitatea și autoritatea îi sunt puse la încercare. Gabriela Firea care conduce Primăria Capitalei a intrat în război deschis cu Liviu Dragnea, după ce a cerut demiterea ministrei de Interne Carmen Dan. Doar un vot a fost însă înregistrat împotrivă, Carmen Dan primind în rest susținerea întregului partid.

Firea a acuzat Ministerul de Interne de premeditarea violențelor la protestul diasporei, după ce această instituție a încercat să arunce întreaga vină asupra Speranței Clișeru, prefecta Bucureștiului, pentru ceea ce s-a întâmplat pe 10 august când manifestația pașnică a fost deturnată. Prefecta capitalei a spus deja că ordinul prin care jandarmii au acționat ar fi fost semnat după miezul nopții, deci după ce se produseseră principalele violențe. Speranța Cliseru este o apropiată a familiei Gabrielei Firea. A fost consiliera primăriței generale, iar anterior a ocupat funcția de administrator public al orașului Voluntari, unde este primar Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea. În acest caz este vorba despre un conflict aproape personal, de susținere a amicilor politici, dar și pentru delimitarea de Liviu Dragnea, mai ales că Firea s-ar fi așteptat să devină candidata social-democraților la prezidențialele de anul viitor.

Ea a acuzat-o pe ministra de Interne, una dintre protejatele liderului PSD, că folosește instituția în jocuri politice, că-i urmărește corespondența pe whatsapp, că i-a pus atât pe jandarmi, cât și pe protestatari în situații complicate.

Liviu Dragnea a spus în interiorul conclavului de partid că PSD și ALDE vor avea un candidat comun, iar el, care este președintele partidului, nu are de gând să candideze. Șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și-a anunțat deja intenția de a intra în competiția prezidențială, dar e greu de crezut că un partid atât de mare nu va avea propriul său candidat. Poate e doar o strategie prin care social-democrații încearcă să-l atragă pe Tăriceanu și partidul său în atingerea propriilor obiective.

Fostul lider social-democrat atrage atenția că PSD este angrenat în prea multe conflicte deschise, care ar putea duce la blocarea guvernării...

Pe de altă parte, fostul premier PSD, Adrian Năstase, el însuși prezidențiabil în 2004, a făcut o analiză extrem de dură situației în care se află partidul: Consiliul Național al PSD nu mai funcționează, ar fi nevoie de un congres extraordinar, partidul se confruntă cu „o veritabilă criză a reprezentării şi identităţii politice". Năstase, care a fost condamnat pentru corupție, nu mai are voie să ocupe funcții publice o perioadă de timp și oricum a declarat că nu mai este interesat de politica activă. Totuși, fostul lider social-democrat atrage atenția că PSD este angrenat în prea multe conflicte deschise, care ar putea duce la blocarea guvernării.

În enumerarea lui aceste falii pornesc de la tensiunile interne din partid, oficializate în acest weekend la Neptun; urmează războiul cu Klaus Iohannis şi cu opoziţia; luptele cu serviciile secrete și cu procurorii, „definite toate, imprecis, drept parte a „statului paralel”. Adrian Năstase a mai enumerate și „criza de imagine cu potenţiale implicaţii penale după mitingul din 10 august”; „instalarea neîncrederii externe în PSD”, pe fondul percepţiei existenţei unui „deficit democratic" și pesta porcină, cu efecte sociale şi economice importante.

Fostul premier consideră că PSD nu-și permite să nu aibă propriul prezidențiabil, dar sugerează că împreună cu ALDE, cele două partide aflate la guvernare ar putea susține un candidat din afara politicii „un academician, de exemplu, care să poată să mobilizeze voturi și din zona indecișilor”.

Sfaturile lui Adrian Năstase se suprapun peste nemulțumirile din interior, mai cu seamă că la Comitetul Executiv nu doar fosta ministră a Educației Ecaterina Andronescu i-a cerut lui Liviu Dragnea să facă un pas în spate, ci și potrivit unor surse, chiar vicepremierul Paul Stănescu, un baron cu greutate, care i-ar fi spus liderului partidului într-un cerc restrâns că a venit momentul să se retragă, fiindcă altfel PSD riscă să piardă totul din cauza lui.

Dincolo de eventuala trecere a liderului social-democraților în plan secund, fostul lider îi îndeamnă de fruntașii PSD să găseacă „supape de evacuare” a conflictelor și să nu mai genereze alte crize, „cel puțin așa ar reieși din lectura unui manual de management politic”, a spus ironic Adrian Năstase, destul de pesimist în privința capacității partidului de a-și reveni în următoarea perioadă.

XS
SM
MD
LG