Linkuri accesibilitate

Pe cine incomodează procurorul general? (VIDEO)


Augustin Lazăr, București, 27 august 2018.
Augustin Lazăr, București, 27 august 2018.

„Evaluarea” lui Augustin Lazăr vine pe fondul anchetelor începute împotriva demnitarilor care au girat represiunea protestului din 10 august 2018.

Procurorul general este supus în ultimele zile unor mari presiuni, venite pe de o parte din zona politicii interne și pe de altă parte dinspre foști oficiali americani, care transmit cumva șlefuit mesajul coaliției de guvernământ de la București. Liderii opoziției susțin că este vorba despre lobby comandat de PSD.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader a anunțat că va face evaluarea progurorului general Augustin Lazăr în următoarele 30 de zile, fiindcă a observant că în ultima vreme Parchetul General “s-a îndepărtat progresiv” de rolul său de “garantare” a drepturilor și libertăților cetățenilor.

Ministrul Justiției nu a dat niciun fel de exemple în acest sens, dar a invocat protocoalele care au existat între Parchetul General și Serviciul Român de Informații, inclusiv cel mai recent, care a fost semnat chiar între actualii șefi ai celor două instituții în decembrie 2016, dar care a fost denunțat aproape imediat.

Darius Vâlcov, consilier al prim-ministrei Dăncilă, a publicat acest protocol săptămâna trecută (24 august 2018), dar purtătorul de cuvânt al SRI a spus imediat că acel document nu a fost pus în aplicare niciodată și că toate protocoalele au fost denunțate la începutul anului trecut. Apoi, directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig a explicat că nu era nevoie de acele protocoale pentru colaborarea interinstituțională.

Hellvig a declarat că a „ordonat” un audit în privința necesității acestor protocoale înainte ca acest subiect să devină de interes public. Este vorba despre documente pe baza cărora procurorii și ofițerii celui mai mare serviciu secret puteau lucra împreună.

Din textul documentelor se putea înțelege că nu era vorba doar despre ascultarea telefoanelor, pe care o poate face doar SRI pe baza unui mandat semnat de un judecător, ci de o colaborare mai amplă. De fapt, în 2009 SRI a semnat protocoale cu cu Parchetul General, cu Înalta Curte de Casație și Justiție și chiar cu CSM, Consiliul Superiro al Magistraturii, instituții care nu aveau de ce să colaboreze cu un serviciu secret.

Nimeni nu a putut explica până acum logica acestor protocoale contra naturii, care au început să se se răzbune.

În vreme ce ministrul Justiției vrea să-l “evalueze” pe Procurorul General din cauza ultimului protocol, dat publicității de un consilier guvernamental, care a primit în primă instanță o condamnare de 8 ani cu închisoare pentru trafic de urgență, Augustin Lazăr se apără cu documente din corespondența cu ministerul Justiției, spunând că ministrul Toader era la curent încă din martie cu acest ultim protocol din 2016, cât și cu denunțarea lui.

Șeful Parchetului General nu a explicat, însă niciodată la ce erau bune astfel de înțelegeri cu SRI. Nici Codruța Kovesi, fosta procuroare șefă anticorupție nu a dat argumente în acest sens și nici alți magistrați angrenați.

Rudolph Giuliani, fost procur federal, fost primar al New York-ului, actualmente șeful avocaților lui Donald Trump i-a trimis președintelui Klaus Iohannis și altor demnitari români o scrisoare în care critică aceste protocoale, cere „o amnistie” pentru “cei condamnaţi ca urmare a exceselor” , solicit o comisie cu magistrați internaționali de verificare a protocoalelor și avertizează guvernul că trebuie să se asigure ca nu cumva să judecătorii să fie “intimidați” de DNA.

O reacție promptă la această scrisoare a venit din partea ambasadorului român la Washington, George Maior, fost șef al SRI și semnatar al acestor protocoale concepute în 2009. Maior crede că scrisoarea lui Giuliani este “expresia” unui lobby inițiat de “personaje” care au probleme cu justiția. Ministrul de Externe l-a convocat imediat pe ambasadorul George Maior pentru explicații. Tot săptămâna trecută, Louis Freeh, fost director al FBI spunea într-un interviu pentru „Forbes” că lupta anticorupție a dus în România la “erodarea drepturilor civile și a libertății de exprimare” și că lucrurile ar trebui restabilite.

Ministrul Justiției pare deci să profite de o campanie cu ecouri internaționale, pentru a începe revocarea procurorului general, după modelul care a funcționat la demolarea fostei șefe anticorupție.

Augustin Lazăr l-a acuzat pe ministrul Toader că manipulează opinia publică. Oricum “evaluarea” procurorului general vine pe fondul anchetelor începute împotriva demnitarilor care au girat represiunea protestului din 10 august 2018.

Reuters, AP: București, 10 august 2018
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:31 0:00

August Lazăr a devenit din ce în ce mai incommod pentru actuala putere, după ce i-a luat apărarea Codruței Kovesi, din cauza criticilor față de modificarea legilor justiției, dar mai ales după declarațiile ferme în privința investigațiilor care se fac pentru descoperirea celor vinovați de rănirea manifestanților pașnici la protestul diasporei.

XS
SM
MD
LG