Linkuri accesibilitate

La Neptun, n-a câștigat nici Firea, dar nici Dragnea (I.Ene-Dogioiu/ Ziare.com)


Ziare de la București
Ziare de la București

Cei de la Sputnik au pus mereu între ghilimele cuvântul „diaspora” (Nicolae Țîbrigan/ Adevărul)

O analiză semnată de Nicolae Țîbrigan pentru programul LARICS este prezentă în secțiunea de bloguri a ziarului Adevărul și se ocupă de felul în care propaganada rusă a exploatat mitingul din 10 august de la București. Autorul consultă cu atenție ce a vehiculat Sputnik de atunci încoace. Totul a fost organizat sub o strategie de „derutare a publicului expus la mesajele propagandistice rostogolite pe canale speciale ”. „Strategia, scrie Țîbrigan, poate fi comparată cu un avion sau elicopter militar care utilizează aşa-numitele capcane termice (flares) ca o contramăsură de contracarare a unui atac cu rachete. Scopul este de a redirecţiona cursul rachetelor către semnalul de căldură emis de capcanele termice, şi nu către căldura degajată de motor”.

Cei de la Sputnik au pus mereu între ghilimele cuvântul „diaspora”, inducând astfel ideea că n-ar fi fost vorba de un miting lansat din diaspora, ci de ceva pus la cale de „forțe dinafară”. Există detalii care dovedesc capturarea din mers a inițiativei, spre deturnarea ei: dacă ideea a venit în 14 iunie fiind lansată de partidul PACT pentru România („partid înfiinţat de foşti studenţi români din diaspora”), e foarte simplu să se vadă că apariţia pe scenă a Federaţiei Românilor de Pretutindeni vine după apelul făcut de PACT către diaspora.

La Neptun a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute Comitetul executiv al Partidului Social-Democrat, unde Gabriela Firea, primarul general al capitalei, a încercat să-l clintească din poziția de lider absolut pe Liviu Dragnea. Motivul – susținerea dincolo de limite a ministrului de interne Carmen Dan și încercarea de a da toată vina pentru reprimarea mitingului din 10 august pe prefectul capitalei Speranța Cliseru, cea care a semnat în cele din urmă ordinul de intervenție. Presa a urmărit cu sufletul la gură criticile vocale aduse lui Dragnea de Gabriela Firea și zvonul că, înaintea reuniunii, vicepremierul Paul Stănescu i-ar fi cerut demisia lui Dragnea, de față cu mai mulți colegi, care nu i-au luat acestuia apărarea. Relatează, citând surse G4Media, Dan Tăpălagă, care spune că Gabriela Firea și Paul Stănescu iau distanță tot mai mare de Liviu Dragnea și îi reproșează prăbușirea PSD în sondaje, numărul foarte mare de numiri de miniștri și secretari de stat din județul Teleorman, deciziile luate la Scroviștea numai în trei – Dragnea, Darius Vâlcov și Olguța Vasilescu – și altele.

„Ce blestem pe poporul ăsta că a ajuns să își pună speranțele în tripleta Firea – Andronescu – Tudose ca să scape de infractorul Dragnea”...

Petre Bădică scrie în publicația Newsweek.ro că la acest Comitet Executiv Liviu Dragnea a abandonat partidul în brațele lui Călin Popescu-Tăriceanu, și anume în momentul în care a anunțat că el nu dorește să candideze pentru poziția de președinte al României. Un fel de nouă promisiune către Tăriceanu că el va fi candidatul comun al coaliției PSD -ALDE.

La Neptun, n-a câștigat nici Gabriela Firea, dar nici Liviu Dragnea, e de părere Ioana Ene-Dogioiu de la ziare.com. Breșa există însă și va lucra. Nu era de așteptat ca Dragnea să fie lăsat în brațe acum de baronii de partid, PSD e un partid „inerțial”. Fapt este însă, cum a avertizat Gabriela Firea, că la ideea unui candidat la președinție de la ALDE nu au fost decât 2-3 aplauze anemice.

Mai sunt și nemulțumirile exprimate recent de Ecaterina Andronescu, fost ministru al educației și considerată un fel de membru fondator al partidului. Așa că Petre Bădică pare îndreptățit să scrie pe Newsweek: „ce blestem pe poporul ăsta că a ajuns să își pună speranțele în tripleta Firea – Andronescu – Tudose ca să scape de infractorul Dragnea”.

XS
SM
MD
LG