Linkuri accesibilitate

Forțele ucrainene controlează zona industrială din Severodonețk


SEVERODONETSK -- Foreign (international) legion in Donbas region. June 2, 2022, Lugansk region, Ukraine

Trupele rusești își continuă asaltul asupra orașului strategic Severodonețk, din Donbas, în timp ce situația pentru forțele ucrainene s-a înrăutățit, a declarat guvernatorul militar al regiunii Luhansk, Serghii Gaidai, luni, 6 iunie, într-un mesaj pe Telegram.

Gaidai a spus că forțele ucrainene controlează acum zona industrială din Severodonețk, după ce în ajun tot el a anunțat că acestea ar fi recâștigat controlul asupra a jumătate din oraș. Oficialul ucrainean a avertizat că se așteaptă la o intensificare a bombardamentelor rusești care au transformat deja o mare parte a orașului în moloz.

Separat, șeful serviciilor militare de informații din Ucraina a spus că Severodonețk a este acum în centrul luptelor de pe frontul de est. Generalul Kirilo Budanov a susținut că forțele ucrainene înregistrează progrese în fața rușilor, deși „artileria inamicului este de zece ori mai puternică”. Informațiile nu sunt confirmate din surse independente.

Trupele ruse și-au continuat ofensiva spre Liman, pe direcțiile vest și sud, și spre orașul Sloveansk, în regiunea Donețk, precum și în apropiere de Sveatihorsk și Bahmut, a anunțat pe 6 iunie Statul Major al forțelor armate ucrainene. Serviciile secrete britanice au sugerat pe 6 iunie că rușii înaintează spre Sloveansk în tentativa de a prinde forțele ucrainene în încercuire. În același timp, operațiunile militare active au încetat în partea de sud a frontului din Donbas.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat duminică seara că a vizitat frontul de est, Lisiceansk și Soledar. Lisiceansk, care este ținta bombardamentelor rusești, se află în imediata apropiere de Severodonețk, pe celălalt mal al râului Siverski Doneț, în timp ce Soledar este un oraș la nord de Bahmut, pe autostrada care leagă Severodonețk și Lisiceansk de principalul teritoriu controlat de ucraineni.

Zelenski a vizitat și trupele ucrainene din regiunea sud-estică Zaporojie pentru a le mulțumi pentru serviciul și sacrificiul lor, a anunțat biroul său de la Kiev, pe 5 iunie.

Aproape 60% din regiunea Zaporojie a fost ocupată de trupele rusești, potrivit guvernatorului Oleksandr Staruh, iar 77 de orașe și sate din regiune nu au curent electric din cauza luptelor.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG