Linkuri accesibilitate

Gala Oscar: documentarul românesc „colectiv” are două nominalizări


România, București: în amintirea celor 65 de victime de la Clubul „Colectiv”.
România, București: în amintirea celor 65 de victime de la Clubul „Colectiv”.

Duminică noapte, 26 aprilie 2021, are loc cea de-a 93-a Gală a Premiilor Oscar la care pentru prima dată este nominalizat și un film din România: documentarul „colectiv” de Alexandru Nanau. Filmul concurează la două categorii: documentar și lung metraj străin.

În 2020, „colectiv” a câştigat Premiul academiei europene de film pentru cel mai bun documentar. Pelicula a mai luat premiul pentru cel mai bun lungmetraj străin de la Societatea Naţională a Criticilor de Film din Statele Unite. Documentarul „Colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv din București in 30 octombrie 2015, tragedie în care și-au pierdut viața 64 de oameni.

Alexandru Nanau a mai regizat documentarele „Peter Zadek pune în scenă Peer Gynt” (2006), „Lumea văzută de Ion B.” (2009) și „Toto și surorile lui”, acesta din urmă unmare succes internațional cu multe premii și cronici laudative în întrega lume.

Citește: Antoaneta Opriș: Tragedia de la Colectiv a făcut o schimbare pe care Revoluția din '89 nu a făcut-o, romania.europalibera.org

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG