Linkuri accesibilitate

Galina Sajin: Mergeți cu inima deschisă! În Italia medicii nu au dreptul să denunțe pacientul


Într-un spital din Reggio Emilia, Italia
Într-un spital din Reggio Emilia, Italia

Parlamentara Galina Sajin (PAS), aleasă în circumscripția uninominală nr. 50, Europa de Vest, îi îndeamnă pe cetățenii moldoveni din Italia să se adreseze fără teamă instituțiilor medicale, în cazul în care suspectează că ar fi infectați cu noul coronavirus. Ea spune că nu trebuie să le fie frică de consecințe, că va trebui să plătească. Sistemul sanitar din Italia este gratuit pentru îngrijiri de urgență. Deputata sugerează pentru cei din Italia că în caz de necesitate pot lua legătură cu angajații secțiilor consulare din Italia.

Interviu cu Galina Sajin
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:24 0:00
Link direct



Galina Sajin: „Primesc nenumărate mesaje de la persoane care deseori sunt în panică, mă întreabă ce să facă, cum să procedeze în cazul când în Italia s-a anunțat carantină totală. Discut cu oamenii, le spun ce să întreprindă și le recomand să consulte site-urile ambasadei, site-urile consulatelor noastre.”

Europa Liberă: Până la urmă, îndemnul Dvs. e ca să rămână sau ca să revină acasă?


Galina Sajin: „Neapărat să rămână! Nu îndemn pe nimeni să vină acasă. Înțeleg undeva și întrebarea Dvs., pentru că unii trolli, permiteți-mi cuvântul, în urma conferinței noastre de presă deja au preluat mesajul și l-au întors pe dos, așa cum le-a convenit. Acolo eu spuneam și mă refeream la oamenii care s-au întors că au dreptul să se întoarcă acasă la ei și să nu fie stigmatizați de către marii demnitari de stat, să nu fie etichetați ca iresponsabili, căci iresponsabilii sunt ei, cei care nu au pregătit cele necesare pentru a înfrunta așa cazuri. În niciun caz nu îndemn pe nimeni să vină acasă, deoarece mulți ani petrecuți în Italia mi-au arătat ce este sistemul de sănătate italian.”

Europa Liberă: Apropo, majoritatea cetățenilor Republicii Moldova aflați la muncă în străinătate au poliță de asigurare în sănătate.

Galina Sajin
Galina Sajin

Galina Sajin: „Ne împărțim în trei categorii: suntem mulți dintre cei care muncim în baza pașaportului românesc, a cetățeniei românești, a cetățeniei europene, suntem cei care muncim în baza cetățeniei noastre, dar care pe parcursul anilor am obținut permis de ședere și sunt cei care după 2014, în baza liberalizării sistemului de circulație, sistemului fără vize fac naveta – trei luni lucrează, revin și iar pleacă. Aceștia, din păcate, nu au dreptul la muncă și oamenii muncesc ilegal. Anume această a treia categorie care este foarte mare și n-o putem estima pe moment în niciun fel este cea mai vulnerabilă. Și mulți dintre ei nu sunt informați că pot apela la sistemul sanitar italian. În caz de urgență, se oferă asistență gratuită și-i îndemn pe toți să meargă fără frică.

Dacă aveți posibilitatea să rămâneți, rămâneți și adresați-vă peste tot...


Am avut această experiență, știu ce înseamnă să muncești ilegal acolo și să te temi și de umbra ta. Nu vă temeți, în Italia medicii, în baza legii, nu au dreptul să denunțe pacientul. Mergeți cu inima deschisă și vă adresați la structurile medicale. Dacă totuși aveți teama neîntemeiată de a vă adresa, sunt o mulțime de organizații nonguvernamentale care oferă acest serviciu, oferă consultanță medicală nu doar urgentă, dar și de altă natură. Dragii mei, păstrați-vă calmul, nu faceți panică! Dacă aveți posibilitatea să rămâneți, rămâneți și adresați-vă peste tot. Dacă aveți probleme, nu aveți unde să stați, adresați-vă la consulatele noastre ca să aveți consultanța de rigoare.”

Europa Liberă: Consulatele nu și-au sistat activitatea, funcționează orarul? Poate lumea să meargă, să se adreseze în caz că au nevoie de ajutor?


Galina Sajin: „Consulatele, în baza directivelor Italiei, și-au sistat activitatea, dar telefonul dlui consul este permanent deschis și chiar vorbeam cu consulul de la Milano care mi-a relatat despre situație. Situația este complicată, neplăcută, chiar d-lui se întorsese de la aeroport ca să clarifice o situație, pentru că s-au anulat toate zborurile, dar d-lui este tot timpul receptiv. La fel și consul de la Padova, la fel și consul de la Roma, consulii noștri sunt deschiși. Totodată, vă îndemn să vă adresați personal mie, dacă aveți probleme, pentru că cunosc foarte multe persoane în diferite orașe care pot să vă dea un sfat, să vă ajute în măsura posibilităților cu ce poate fiecare. Deci, nu vă dedați panicii, dar apelați, apelați la ajutor, pentru că de obicei solidaritatea se manifestă anume în momentele de criză și o să vedeți că sunt oameni buni peste tot.”

Europa Liberă: De obicei, știți că despre moldoveni se zice că sunt și foarte descurcăreți. Am aflat și de pe rețelele de socializare, dar și din discuțiile cu mai multe cunoștințe că unii din cei aflați în Italia cu orice preț vor să plece din acea țară și să revină acasă. Zborurile au fost anulate, dar se găsesc și alte modalități ca să ajungă fie într-o altă țară, până la urmă destinația totuși să fie Republica Moldova și să revină acasă. Aveți sugestii pentru aceste persoane? Pentru că unii intră în panică, alții nu intră, dar oricum au temeri. Ce le spuneți?

Apelați la ajutor, pentru că solidaritatea se manifestă anume în momentele de criză...


Galina Sajin: „Pot fi situații de mare seriozitate. De exemplu, persoana nu are unde să trăiască. Cei care am emigrat la începutul anilor 2000, am trecut mulți experiența dormitului pe sub poduri, dormitului în case abandonate, pe la CARITAS. Adresați-vă, mai întâi de toate, la structuri, stați în locul în care vă aflați. E cel mai rezonabil! Cu atât mai mult că, dacă veți încerca să vă deplasați, veți fi sancționați, pentru că directiva spune că se prevăd sancțiuni pentru încălcarea regulilor. Deci, cel mai bine e să stați pe loc și să vă adresați la structurile medicale. Avem cunoscuți, avem prieteni, avem o mulțime de grupuri pe care ne-am solidarizat tot timpul cu informația și apelați direct la mine, dacă nu știți ce să faceți și eu vă voi sfătui cu mare drag, oricum.”


Europa Liberă: Ceea ce s-a mai constatat în aceste zile e că mulți dintre cei care traversează hotarul și ajung în Republica Moldova nu vor să-și dea toată informația despre cine sunt, unde ajung. De ce această frică și de ce să nu fie cooperanți când vine vorba că trebuie să-și protejeze, în primul rând, sănătatea lor, dar și sănătatea celor din jur?

Galina Sajin: „Din păcate, neîncrederea în stat la noi este foarte mare. Dar eu vă îndemn iarăși pe această cale: sunteți responsabili de sănătatea voastră și a apropiaților, îndepliniți fișele acestea cu corectitudinea de rigoare și asta ne va ajuta să depistăm dacă avem cazuri serioase, veți fi ajutați, nu cred că telefoanele dvs. nu pot fi găsite în altă parte. De ce să nu accelerăm procedura respectivă? Fiți colaborativi, vă rog din suflet.”

Europa Liberă: Am citit mesajele pe care le-a postat pe rețelele de socializare și ambasadoarea Italiei la Chișinău, care cheamă și dumneaei la calm și spune că misiunea lor diplomatică este disponibilă să răspundă la orice întrebare a oricărui cetățean care a venit din Italia sau care se mai află în Italia și e posesorul pașaportului moldovenesc. Cum definiți această cooperare cu autoritățile italiene?

Italia este o țară foarte receptivă la imigranți...


Galina Sajin: „Cooperarea cu autoritățile italiene din toate timpurile a fost foarte bună. Italia este o țară foarte receptivă la imigranți. În general, Italia tot timpul a colaborat și salutăm o astfel de colaborare. Ce pot spune, e că adresați-vă chiar și acolo pe loc. Este frica asta. Din cauza neîncrederii în statul nostru, persoanele care nu au o experiență lungă în Italia și merg cu pașapoartele biometrice au frică, pentru că au pornit de acasă cu neîncredere în stat. Statul italian nu discriminează și ei cu imigranții se comportă într-un mod foarte respectuos. Nu aveți frica asta! Chiar vorbiți cu ceilalți concetățeni care au experiența traiului în Italia mai lung și vă vor spune că sunt colaborativi. Deseori din suspiciunea asta față de stat, din neîncrederea față de stat lumea ezită în Italia să se adreseze la sindicatele italiene, la autorități, la poliție... Nu trebuie să avem frica asta, autoritățile în Italia sunt foarte receptive la orice problemă. Să vedeți că veți fi îndrumați așa cum necesită rigoarea cazului crizei în care ne-am pomenit.”

XS
SM
MD
LG