Linkuri accesibilitate

Gândaci, WC în curte și fără reparație capitală de 70 de ani. Căminul Academiei de Arte, inspectat după ce a căzut tavanul peste o studentă


În căminul situat pe strada Armenească locuiesc în prezent 150 de studenți. Lunar, fiecare achită o taxă care pornește de la 560 de lei
În căminul situat pe strada Armenească locuiesc în prezent 150 de studenți. Lunar, fiecare achită o taxă care pornește de la 560 de lei

După incidentul din 2 mai, când o porțiune din tavanul unei camere a căminului Academiei de Arte, Muzică, Teatru și Film, din centrul Chișinăului, a căzut peste o studentă, inspectorii Agenției pentru Supraveghere Tehnică au început să verifice clădirea. Căminul însă nu va fi închis.

„Despre închiderea căminului nu poate fi vorba, studenții învață acum”, a declarat Europei Libere administratoarea căminului, Natalia Cojocaru. Potrivit ei, pe parcursul anilor s-au făcut reparații cosmetice, dar niciodată o reparație capitală a clădirii care datează din anul 1953.

„A fost turnată podeaua pe holuri, au fost schimbate rețelele de căldură, au fost reparate două bucătării. Din 2019, când a început pandemia de Covid, nu s-a făcut nimic”, a precizat responsabila.

Europa Liberă a stat de vorbă cu Valeria Bejenari, tânăra care a avut de suferit în urma incidentului.

„Am fost stresată, acum mă simt mai bine. Am o rană la mână, întrucât, atunci când a căzut tavanul mi-am acoperit capul, deja mă doare mâna și după cap. Mai mult moral m-a afectat. Mereu când mă uit în sus, mi se pare că peste mine cad pietre”, povestește Valeria, studentă în anul III la Facultatea Artă Muzicală.

Camera în care s-a desprins o porțiune a tavanului.
Camera în care s-a desprins o porțiune a tavanului.

Au avertizat despre fisura din tavan

Tânăra susține că, vara trecută, ea și colega ei de cameră au făcut reparație și au anunțat atunci intendenta și șefa căminului despre o fisură din tavan.

Am auzit un zgomot, parcă se dărâma ceva. Am întrebat colega de cameră ce se aude și, numai am spus asta, am văzut cum cade peste mine...

„Scăparea noastră a fost, poate, că nu am spus că tavanul s-a lăsat. Nu ne-am așteptat să cadă. Am crezut că, odată ce ne-am adresat, vor ține cont de asta, vor veni, vor verifica, mai ales că au spus că vor transmite mai departe și că se va rezolva. În ziua aceea, eu stăteam chiar sub acea crăpătură, ne pregăteam să mergem la Academie și am auzit un zgomot, parcă se dărâma ceva. Am întrebat colega de cameră ce se aude și, numai am spus asta, am văzut cum cade peste mine... ”, își amintește Valeria.

Fetele au fost mutate în alta cameră, unde vor sta până când vor fi finalizate verificările și reparația. Valeria spune că o altă problemă sunt toaletele din cămin, care, la fel, sunt într-o stare deplorabilă, în special cea din curte.

Toaleta din curte a căminului.
Toaleta din curte a căminului.

„Suntem în centrul orașului și des se închide apa. Ne trimit atunci la veceul din curte, dar acolo e groaznic, poate să cadă tot peretele peste tine. Nu e îngrijit deloc”, afirmă Valeria Bejenari.

„M-am trezit cu un gândac în ureche”

Incidentul cu tavanul căzut a fost semnalat pe rețelele de socializare de o altă studentă de la Academia de Arte, Anastasia Voleanschi. Ea susține că studenții care stau în acest cămin luptă și cu gândacii.

„Mie personal mi-au ieșit șapte gândaci din geantă și m-am dus la intendentul căminului. A început să strige la mine că s-a făcut dezinsecție, dar peste câteva luni m-am trezit și cu un gândac în ureche. Asta e groaznic, groaznic!”, e revoltată tânăra.

Foștii locatari ai căminului spun că s-au confruntat cu aceleași probleme la vremea lor.

Răspunsul angajaților căminului era: «Faceți curat în cameră și nu o să fie gândaci»

„Clădirea este veche și de aici vine problema principală cu gândacii. Sunt nimiciți în fiecare vară, dar absolut fără sens, pereții sunt groși și ei iar apar. Răspunsul angajaților căminului era: «Faceți curat în cameră și nu o să fie gândaci». Singurul lucru bun în acest cămin e locația centrală și căldura. Acolo niciodată nu e frig, noi dormeam cu fereastra deschisă iarna”, își amintește profesorul Vadim Belocur de la Facultatea Regie și Film, care a învățat la academie în 2015-2019.

Baia căminului Academiei de Arte de pe strada Armenească.
Baia căminului Academiei de Arte de pe strada Armenească.

În căminul situat pe strada Armenească locuiesc în prezent 150 de studenți. Lunar, fiecare achită o taxă care pornește de la 560 de lei, pentru studenții în anul întâi, și diferă în funcție de ciclul de învățământ.

Academia nu are bani pentru reparație capitală

Rectora Academiei de Arte, Victoria Melnic, recunoaște că situația este gravă, dar se plânge pe lipsa de fonduri. „Până la acest caz, s-a întâmplat că a căzut tencuiala în sălile de baie, din cauza umidității, însă în camere un asemenea incident a avut loc pentru prima dată. Reparație totală în cămin nu s-a făcut niciodată, nu sunt suficienți bani”, spune Melnic.

Rectora mărturisește că i s-a reproșat că studenții care învață la contract plătesc și câte 40.000 de lei, la specialitatea canto academic, dar condițiile în care locuiesc în cămin sunt proaste. Ea spune, însă, că cei care achită aceste taxe pot fi numărați pe degete.

Ministerul Culturii a anunțat, pe 4 mai, că a inițiat o anchetă de serviciu pe cazul incidentului din cămin. Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice a trecut în subordinea Ministerului Culturii în septembrie 2022, în urma reformei instituțiilor de învățământ superior.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG