Linkuri accesibilitate

Gata cu economia: Iluminatul stradal din Chișinău nu va mai fi deconectat în orele de vârf


Iluminatul stradal în Chișinău a fost conectat, începând cu ziua de marți, cu o oră mai târziu, adică la 20:00, și era deconectat cu o oră mai devreme, la 6:00.

După mai puțin de o săptămână, autoritățile locale din Chișinău renunță la deconectarea iluminatului stradal în orele de vârf. Primarul capitalei, Ion Ceban, susține că siguranța cetățenilor este mai importantă decât banii economisiți.

„Economia de 15.000 de lei pe zi, per total pe municipiul Chișinău, pentru un milion de locuitori nu poate fi comparată cu siguranța și viața oamenilor. Revenim la normal. Gata am terminat cu dominația”, a spus Ceban la ședința primăriei.

El a cerut convocarea ședinței Comisiei Situației Excepționale a Chișinăului și a spus că reprezentanții Comisiei Naționale nu au decât să dea în judecată municipalitatea.

Chișinăul pe întuneric, văzut de orășeni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:27 0:00

Ion Ceban susține, că potrivit specialiștilor de la primărie, volumul de energie electrică pentru iluminarea orașului pentru o oră zilnic, timp de șapte zile, este de 0,02% din volumul total de energie electrică consumată pe țară timp de o săptămână, ceea ce ar fi un volum neînsemnat.

„A rămas, vorba ceea, Chișinăul prostul satului până la urmă, ceea ce mi se pare foarte grav, să facă guvernarea economii pe seama siguranței cetățenilor, siguranței în trafic, mai ales că noi plătim pentru acest lucru”, a menționat Ceban.

În replică, vicepremierul Andrei Spînu a spus, că prin decizia de a renunța la economisirea energiei electrice, „primarul își arată servilitatea față de o țară străină și demonstrează încă odată că e gata să trădeze țara noastră”.

Spînu a ținut să sublinieze că Ceban face acest anunț tocmai în ziua în care Rusia a atacat cu drone barajului Dnestrovsk 1, parte a infrastructurii energetice din Ucraina, și când o parte din rachetele rusești au căzut pe teritoriul Moldovei, în localitatea Naslavcea.

Pe 26 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău a luat act de dispoziția CSE privind măsurile de reducere a consumului de energie pe perioada situației de alertă în domeniul energetic. Iluminatul stradal în Chișinău a fost conectat, începând cu ziua de marți, cu o oră mai târziu, adică la 20:00, și era deconectat cu o oră mai devreme, la 6:00.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG