Linkuri accesibilitate

Gazoduct funcțional și expertiză în reglementarea transnistreană - noi angajamente românești la Chișinău


Ramona Mănescu și Nicu Popescu la Chișinău, 9 octombrie 2019
Ramona Mănescu și Nicu Popescu la Chișinău, 9 octombrie 2019

Ministrul de Externe al României, Ramona Mănescu, dă asigurări că partea română face tot posibilul ca gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău să fie total funcțional până în primăvara anului viitor.

Ramona Mănescu, ministrul de Externe al României, a declarat miercuri la Chișinău că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău va fi „operațional sută la sută” în primăvara anului 2020. Aflată în prima sa vizită peste Prut de când a preluat această funcție la sfârșitul lunii iulie, Mănescu a propus asistență și expertiză românească în reglementarea conflictului transnistrean, despre care a spus că trebuie rezolvat așa încât să respecte atât integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, cât și vectorul ei pro-european.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:21 0:00
Link direct


Din 2014, guvernarea de la Chișinău anunță că interconectarea pe gaze naturale cu România constituie o prioritate majoră pentru securitatea energetică a statului. Miercuri, acest lucru l-a repetat și șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu.

„Am făcut o analiză a evoluțiilor în construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, proiect în care se înregistrează progrese semnificative, care vor fortifica securitatea energetică a Republicii Moldova și ne vor permite, într-un viitor previzibil, să intrăm într-o nouă fază istorică pentru țara noastră în care nu vom mai depinde de o singură sursă de gaz.”

Iar ministrul de Externe al României, Ramona Mănescu, dă asigurări că partea română face tot posibilul ca gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău să fie total funcțional până în primăvara anului viitor.

„În primăvara anului 2020 acesta va fi operațional sută la sută și ne dorim ca acesta să fie primul pas, să fie începutul unei cooperări pe termen lung în domeniul energetic, care sigur să asigure independența și sustenabilitatea energetică a Republicii Moldova.”


Conducta Iași-Ungheni-Chișinău, chiar dacă va fi gata în 2020, va permite importul de gaze în volume mai mari abia în 2022, după cum estimează compania Transgaz, lucru pe care îl confirmă și jurnalistul de la MoldStreet, Ion Preașcă.

„Eu nu am de ce să nu cred compania, fiindcă ea realizează multe proiecte și planul de lucru îl face conform unui program aprobat chiar de acționarul majoritar, adică de Guvernul României, Ministerul Economiei de la București. În cazul acesta, eu îi cred pe cei de la Transgaz, nu pe dna Mănescu, că au mai fost politicieni care au spus că „iată, prima picătură de gaz va trece”... Și a trecut cu cinci ani în urmă și de atunci n-a mai trecut nicio picătură. Deci, teoretic va fi gata acest gazoduct, dar practic nu cred că va putea fi furnizat gaz în volumul care să acopere [necesarul], poate doar pentru câteva localități din Ungheni, da.”

Mie mi se pare un pic amuzantă gluma aia cu expertiza românească pe rezolvarea problemei din Transnistria...
Sorin Ioniță

Ramona Mănescu a promis la Chișinău sprijin în soluționarea conflictului transnistrean, însă diplomatul de la București nu a precizat în ce constă asistența și expertiza românească în soluționarea acestui conflict moldo-rus nerezolvat de 27 de ani. Iată cum comentează această declarație președintele Expert-Forum din România, Sorin Ioniță:

„Mie mi se pare un pic amuzantă gluma aia cu expertiza românească pe rezolvarea problemei din Transnistria. Tare mare expertiză are diplomația română în a negocia cu rușii și cu comunități rusofone… N-avem niciun fel de expertiză în genul ăsta de relații interetnice, putem, cel mult, propune modelul pașnic de rezolvare a acestor probleme din România cu Ardealul, unde totu-i frumos. Dar, sigur, e o cu totul altă situație. Dacă ai putea să transferi soluția acolo, ai face-o, dar nu se poate. Deci, acolo mi-e teamă că greutatea pică pe Guvernul moldovean în momentul acesta și pe jocul politic foarte complicat dintre actorii principali care sunt acum la putere în Moldova și care pe tema asta trag cam unii „hăis”, alții „cea”.”

Europa Liberă: Vă referiți la felul cum înțelege Igor Dodon în calitate de șef de stat să fie rezolvată problema și viziunea Maiei Sandu, șefa Executivului?


Sorin Ioniță: „Președintele Dodon, da, da... Părea că atunci când au făcut coaliția pozițiile lor s-au moderat și în special cea a lui Dodon, a acceptat vectorul pro-european. Așa s-a înțeles atunci. Și a început să vorbească mai puțin strident, însă când s-a dus la ONU, la New York a spus niște prăpăstii de ne-am îngrozit cu toții, lăudând Rusia și văzând-o în rol de mediator. Și vrea libertatea și independența Moldovei, dar, pe de altă parte, laudă ocupantul, singurul ocupant pe care îl are Moldova, că alt ocupant n-are. Și îl echivalează cumva cu Uniunea Europeană. Nu știu unde vor merge lucrurile astea, însă nu cred că se vede o rezolvare foarte curând a chestiunii din Transnistria. Adică, dacă ei chiar nu vor în Europa, nu văd cum poți să-i bagi cu forța.”

Iar ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, a reiterat că discuțiile despre reglementarea transnistreană prin metoda federalizării țării nu au niciun rost și că singura cale acceptabilă este o soluție bazată pe integritatea și suveranitatea Republicii Moldova, în acest sens fiind extrem de important ca statul să-și continue parcursul european.

Previous Next

XS
SM
MD
LG