Cristian Unteanu, comentator pe blogurile Adevărul, găsește că dinspre Republica Moldova vin semnale încurajatoare. Le pune în legătură cu eforturile din toate direcțiile de a păstra oarecare stabilitate politică în țară, iar o misiune a OSCE a fost mandatată „să urgenteze convorbirile pe subiectul Transnistria într-o posibilă conexare cu avansul programului privind Ucraina decis în «formatul Normandia»". Trimisul special al președintelui OSCE a lăudat întâlnirea dintre președintele Igor Dodon și liderul transnistrean Vadim Krasnolenski și a exprimat speranța că vor apărea rezultate favorabile „în următoarele luni”. Pe de altă parte, Republica Moldova urmează să primească un împrumut de 100 de milioane de euro de la Uniunea Europeană, bani împrumutați de Comisia Europeană de la bănci, la o dobândă mult mai convenabilă. Însăși intenția Comisiei e de natură să antreneze „o creştere a ratingului ţării”, „reconfirmând locul bun ocupat de R. Moldova în relaţia cu Bruxelles”. Se reia și soluția împrumutului din partea Rusiei, respins într-o prima fază de Curtea Constituțională : 200 de milioane de euro, cu condiția ca Moldova să nu aibă de plătit penalități către Rusia. Între timp, Moscova a acceptat să prelungească facilitățile fiscale pentru mărfurile moldovenești, care ies din țară „fără taxe vamale”.
În Ziarul de Iași, Alexandru Lăzescu se ocupă de relațiile strânse dintre Germania și Rusia. Studiu de caz, gazoductul North Stream 2, construit în proporție de 95%. „În timp ce nemţii si ruşii descriu gazoductul (…) drept un proiect pur comercial, pentru americani, ca si pentru mulţi europeni de altfel, el are semnificaţie geostrategică: oferă Moscovei un important instrument politic şi economic de presiune asupra Europei”, scrie Lăzescu. Răspunsul Germaniei este că de gazul rusesc Europa are în continuare nevoie, așa cum și Rusia are nevoie de banii europenilor. Or, arată analistul, adevărat poate fi cel mult primul enunț. Rusia și-a rezolvat problema exportului de gaze prin contractele enorme cu China, ca atare n-ar fi o problemă să se dispenseze de banii europeni și să închidă, la o adică, robinetul. Berlinul vorbește mai mereu în numele Europei, deși există o opoziție serioasă față de North Stream 2 mai ales din partea ţărilor scandinave, a statelor baltice şi Poloniei. Președintele francez a încercat și el să convingă Germania ca proiectul să treacă sub jurisdicție europeană, dar refuzul germanilor a fost ferm. Unii experți europeni observă că „ pentru Germania relaţia cu Rusia este mai importantă decât securitatea ţărilor de pe flancul estic al UE, un serios motiv de îngrijorare pentru multe dintre aceste state în această perioadă de mari frământări geopolitice în care nu e deloc exclus să asistam şi la redesenări ale sferelor de influenţă”.
Pentru Sebastian Lăzăroiu (ziare.com), acordul dintre liberali și USR PLUS pentru alegerile locale de la București e bun, dar certitudinile sunt puține. Una dintre ele ar fi că Nicușor Dan, susținut de cele trei partide, va fi primarul general al capitalei. Va fi însă și cel mai izolat dintre primari și probabil al treilea la București care va avea un singur mandat, din pricina componenței previzibil incomode a Consiliului general.