Linkuri accesibilitate

Gazprom a prelungit cu o lună contractul de livrare a gazelor către R.Moldova


Ukraine -- An employee turns a valve at a gas compressor station in the village of Boyarka, outside Kyiv, April 22, 2015

Moldova va achita 790 de dolari pentru o mie de metri cubi gaze în luna octombrie, față de 550 de dolari în luna precedentă. Contractul cu Gazprom, care a expirat în data de 30 septembrie, a fost prelungit pentru o lună – octombrie, pentru a nu periclita livrarea gazelor până la încheierea noului contract și pentru a negocia un preț mai bun. Declarațiile au fost făcute de viceprim-ministrul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu. Acesta a dat asigurări că prețul mai mare la gaze pentru luna curentă nu-i va afecta pe consumatorii finali, informează agenția IPN.

Andrei Spînu este încrezător că termenul de o lună este suficient pentru finalizarea negocierilor. Săptămâna viitoare, împreună cu colegii de la Moldovagaz, va participa la Forumul internațional al gazelor de la Sankt-Petersburg, unde vor avea discuții cu administrația Gazprom.

Andrei Spînu susține că, până la semnarea unui nou contract pe termen lung, tarifele pentru consumatorii finali nu se schimbă. Pe termen scurt, cheltuielile vor fi acoperite de Moldovagaz. „Înțelegem că situația este complicată, dar vă garantăm că vom ține prețurile sub control. Până când găsim soluția optimă de compensare pentru cetățeni, se vor întreprinde toate măsurile necesare pentru a nu se opera nicio scumpire în facturi”, a declarat Andrei Spînu.

Ministrul a declarat că situația se datorează prețului ridicat la gaze pe plan internaţional.

Andrei Spînu, a spus și că gazoductul Iași-Ungheni va fi funcțional de săptămâna viitoare. Prețul la gaze și în România a crescut. Faptul că gazele vor veni prin respectivul gazoduct nu înseamnă că prețul va fi mai mic, a spus ministrul.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG