Știrile presei moldovene
- „Risc major de criză energetică: Gazprom reduce cu aproximativ 30 la sută livrările de gaze spre Republica Moldova pentru luna octombrie”, titrează Mold-Street.com. Astfel, din cele 8, 06 milioane de metri cubi de gaze pe zi pentru ambele maluri ale Nistrului, concernul rus a confirmat că va livra zilnic doar 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale, invocând o problemă tehnică, pe care însă autoritățile de la Chișinău nu o consideră argumentată. Ulterior Gazprom-ul a amenințat că poate sista în orice moment livrarea de gaze Republicii Moldova, acuzând Chișinăul că nu respectă prevederi din contract. De la 1 octombrie, prețul gazelor naturale importate de la Gazprom a scăzut cu peste 800 de dolari pentru mia de metri cubi și va constitui 1030 de dolari. În același timp, au intrat în vigoare noile tarife pentru gaze naturale, care s-au majorat cu 29 la sută, astfel că pentru populație un metru cub de metan ajunge la 30 de lei.
- Miniștrii Apărării din Germania și România au fost la Chișinău la o zi după ce președintele rus Vladimir Putin a semnat decretele de a anexare a patru regiuni ucrainene, iar Kievul a depus cerere de aderare la NATO. Cei doi miniștri ai apărării de la București și Berlin au promis că vor ajuta la modernizarea Armatei Naționale a Republicii Moldova și vor oferi echipamente militare. Ministra Apărării germane Christine Lambrecht a spus că Berlinul va oferi Republicii Moldova drone și alte echipamente militare moderne, notează TVR Moldova. Iar ministrul Apărării de la București, Vasile Dîncu, a spus că va ajuta la modernizarea Armatei Naționale a Republicii Moldova, inclusiv prin instruirea militarilor moldoveni în România.
- Oamenii care participă la protestele antiguvernamentale organizate de Partidul Șor în fața Parlamentului și Președinției sunt plătiți, iar în spate stă o adevărată mașinărie de recrutare a acestor protestatari, după cum scoate la iveală o investigație a jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă. Potrivit jurnaliștilor, care s-au infiltrat printre manifestanți, aceștia sunt transportați organizat la protest și primesc câte 400 de lei ca „să-și manifeste atitudinea civică”. Reprezentanți ai Partidului Șor au negat că plătesc oamenii ca să protesteze.
- După doi ani de pauză, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău a revenit sărbătoarea „Ziua Vinului”. În centrul Capitalei a fost inaugurat un orășel al vinului, iar peste 80 de vinării din țară și-au dat întâlnire acolo, scrie Agora.md. Pe lângă numeroșii vizitatori ai sărbătorii, la ceremonia de deschidere au participat și oficiali. Președinta Maia Sandu s-a arătat mândră de faptul că Republica Moldova este cea mai premiată țară din Europa de Est pentru vinurile sale. Ultimii ani, industria vitivinicolă a asigurat trei la sută din produsul intern brut (PIB), remarcă ministrul Agriculturii Vasile Bolea, care consideră că vinul este o carte de vizită a Republicii Moldova.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
- Pe Facebook, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, se bucură de atenția publicului știrea Ziarului de Gardă despre faptul că de la 1 octombrie a intrat în vigoare legea Lend-Lease pentru Ucraina, adoptată în Statele Unite. Potrivit autorităților de la Kiev, acest lucru înseamnă mai multe arme de înaltă calitate pentru Ucraina.
- Populară pe Facebook este și știrea Europei Libere cu ministra Apărării germane Christine Lambrecht care a salutat, în timpul vizitei sale la Chișinău, cererea Ucrainei de aderare la NATO.
- Pe Instagram este virală postarea Europei Libere despre trupele ruse care, potrivit Moscovei, s-ar fi retras din orașul strategic ucrainean Liman, după ce, cum spune Kievul, au fost încercuite de armata sa