Linkuri accesibilitate

Gazprom amenință să sisteze livrările de gaze către Republica Moldova


Gazprom va sista livrările de gaze către Republica Moldova, dacă Chișinăul nu-și achită datoriile, a avertizat purtătorul de cuvânt al concernului rus de stat, Serghei Kuprianov. Potrivit lui Kuprianov, „dificultățile” legate de livrarea gazelor ar fi apărut din „vina” Chișinăului, care nu a plătit pentru gazul consumat.

„Datoria de bază este de 433 de milioane de dolari, iar împreună cu penalitățile pentru întârzierea plăților, suma totală a datoriei este de 709 milioane dolari. În același timp, din anumite motive, reprezentanții Republicii Moldova nu doresc să recunoască suma datoriilor acumulate”, a spus Kuprianov, vineri seara, citat de presa rusă. Totodată, el a insistat că noul preț la gaze corespunde condițiilor de piață.

Kuprianov a declarat că Gazprom este gata să extindă contractul, dacă Chișinăul va achita datoria. „În pofida datoriilor acumulate, partea moldoveană s-a adresat cu rugămintea de a extinde contractul de livrări pentru octombrie și noiembrie. Gazprom a venit și de data aceasta în întâmpinare – a încheiat contractul pentru octombrie și este gata să extindă contractul pentru noiembrie, dacă partea moldoveană va achita integral livrările pentru septembrie și octombrie”, a adăugat Kuprianov. Potrivit lui, dacă acest lucru nu se va întâmpla și „nu va fi semnat un nou contract de pe 1 decembrie, atunci Gazprom va opri livrările de gaze în Moldova”.

„Aici nu e amestecată niciun fel de politică, Gazprom este o societate comercială și nu poate lucra în pierdere. (...) Există limite ale răbdării. Moldova singură provoacă această criză”, a spus reprezentantul concernului rus.

Vezi și: TOP-10 referințe statistice (Veaceslav Ioniță/ economist, IDIS „Viitorul”)

El a adăugat că Gazprom este nedumerit de informațiile potrivit cărora Chișinăul ar intenționa să lichideze întreprinderea MoldovaGaz căreia îi aparțin datoriile.

Vezi și: Ion Sturza: Criza gazelor este „artificială”

De la începutul lunii octombrie, Gazprom a redus până la 67% volumul gazelor livrate pe malul drept al Nistrului și a cerut un preț de peste patru ori mai mare decât la începutul anului, pe fundalul unei crize internaționale a prețurilor la energie. Cu toate acestea, potrivit datelor analistului economic Viceaslav Ioniță (IDIS „Viitorul”), plățile pentru gazul importat din Rusia vor reprezenta anul acesta numai 8,5% din PIB, o sumă aproape de două ori mai mică decât media obișnuită de până în 2015, 15-10% din PIB.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG