Linkuri accesibilitate

Gazprom avertizează că prețul gazelor în Europa ar putea să mai crească


Șeful grupului Gazprom, Alexei Miller a avertizat că prețurile gazelor naturale din Europa, deja la un nivel ridicat, ar putea crește și mai mult din cauza volumului scăzut de gaze stocate în pragul sezonului rece.

Europa va intra în perioada de toamnă-iarnă cu un deficit în capacitățile subterane de stocare", a avertizat Miller, citat de agenția Reuters.

Miller a reafirmat că Gazprom își va îndeplini complet obligațiile privind furnizarea de gaze naturale, compania fiind pregătită să pompeze mai mult gaz dacă va fi necesar.

Săptămâna trecută, grupul rus Gazprom a anunțat finalizarea lucrărilor de construcție la gazoductul Nord Stream 2, care este compus din două linii separate ce pot să transporte anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Germania, o cantitate suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării.

Nord Stream 2 - încă trei obstacole (septembrie 2021)

Gazprom, care deține Nord Stream 2, ar vrea să înceapă exportul de gaze până la sfârșitul anului. Mai sunt trei etape:
1. Tronsoanele conductei trebuie curățate și apoi verificate pentru scurgeri și alte potențiale probleme -se numește etapa de pre-punere în funcțiune. În funcție de tehnica utilizată, ar putea dura trei luni.
2. Nord Stream 2 trebuie să primească un certificat de siguranță de la un certificator independent, recunoscut la nivel internațional, înainte de a fi umplut cu gaz natural. În discuție este o firmă norvegiană.
3. Trebuie să primească aprobarea de la autoritatea de reglementare în energetică din Germania, „Bundesnetzagentur” care va certifica faptul că modelul de propietate și de operare este conform cu reglementările UE privind gazele.
Nord Stream 2 și-a înaintat dosarul pe 11 iunie. Procesul de certificare poate dura până la 10 luni. Sunt o serie de contestații însă „Bundesnetzagentur” ar putea acorda o aprobare provizorie dacă este convinsă că prețurile ridicate la gaz și stocurile scăzute amenință securitatea energetică a Germaniei înainte de iarnă.

Însă pentru debutul livrărilor este nevoie de obținerea autorizației de funcționare din partea Autorității de reglementare în domeniul energiei din Germania (Bundesnetzagentur), care are la dispoziție patru luni pentru a finaliza procesul de autorizare.

Vineri, directorul companiei Moldovagaz (în care Gazprom deține majoritatea) a anunțat că va expedia către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere de majorare a tarifului pentru gaz cu 35%.

Vadim Ceban a declarat pentru Newsmaker.md că, în cazul în care tariful pentru gaz va crește cu 35%, prețul final ar putea ajunge la 6 lei. În prezent, prețul pentru 1 m3 de gaz este de 4 lei și 30 de bani.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG