Linkuri accesibilitate

Gazprom va opri de sâmbătă dimineață livrările de gaze spre Finalnda


Gazprom va opri de sâmbătă dimineață livrările de gaze spre Finalnda, în urma unei dispute privind plata gazului în ruble, a anunțat vineri furnizorul de energie de stat finlandez Gasum.

Decizia Gazprom marchează o creștere a tensiunilor în relațiile ruso-finlandeze după ce Finlanda, alături de Suedia, a cerut săptămâna aceasta oficial aderarea la NATO.

„Este regretabil că livrările de gaze naturale în baza contractului nostru de furnizare vor fi acum oprite”, a declarat șeful Gasum, Mika Wiljanen. , într-un comunicat publicat vineri.

El a asigurat că Finlanda era pregătită și și-a asigurat căi alternative de alimentare, începând cu conducta de gaz Balticconnector, care leagă Finlanda și Estonia.

Gazul reprezintă numai 5% din sursele de energie ale Finlandei, dar tot acest volum este importat din Rusia. Iar compania de stat finlandeză Gasum are contract numai cu Gazprom, informează presa locală, citată de DPA.

Minna Ålander, expert finlandez la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate, a spus că nu este nici „un motiv” de panică, reducerea aprovizionării cu gaz din Rusia fusese anticipată de câteva săptămâni.

„Este strategia între timp cunoscută a Rusiei, care încearcă să forțeze țările UE să plătească în ruble pentru gazul livrat, dar în cazul Finlandei este ineficientă pentru că Finlanda nu depinde de gazul rusesc”, a comentat experta pe Twitter.

Luna trecută, Rusia a oprit livrările de gaze spre Polonia și Bulgaria, tot pentru că nu și-au plătit facturile în ruble, așa cum cere un decret din martie al președintelui rus Vladimir Putin.

Măsura a fost luată pentru a susține moneda națională, care se devalorizase mult în faza incipientă a invaziei ruse din Ucraina.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG