Linkuri accesibilitate

Gazprom cere Republicii Moldova să-și achite la timp factura la gaze


Concernul rus de stat Gazprom, singurul furnizor de gaze pentru R. Moldova, a anunțat pe pagina sa de internet că șeful Gazprom, Alexei Miller, a avut o discuție cu vicepremierul moldovean pe probleme de infrastructură, Andrei Spînu.

Partea moldoveană nu a confirmat discuția dintre Miller și Spînu, care a avut loc în format on-line. Gazprom spune că au fost abordate chestiuni ce țin de aplicarea protocolului bilateral din 29 octombrie 2021 cu privire la rezolvarea problemelor din sfera gazelor. Concernul rus a mai afirmat că în timpul convorbirii „a fost subliniată în mod special” nevoia ca pe viitor partea moldoveană să achite la timp factura la gaze.

Marți, 30 august, Modovagaz a anunțat achitarea plății în avans pentru luna august către Gazprom, dar plata a fost făcută cu o întârziere de zece zile. Moldovagaz ceruse o amânare a plății pentru luna august pânăpe de 1 septembrie.Protocolul din 29 octombrie 2021 prevede, între altele, că Moldovagaz se angajează să-și onoreze plățile curente în avans până la data de 20 a fiecărei luni.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat pe Telegram că a fost achitată suma de 16,74 de milioane de dolari – plata în avans pentru august – din banii proveniți de la SA Energocom, care cumpără de la Moldovagaz 10 milioane de metri cubi de gaze pentru completarea rezervelor de gaze stocate în România. R. Moldova a depozitat în țara vecină alte 24 milioane de metri cubi de gaz.

Moldovagaz a plătit integral banii datorați Gazpromlui pentru luna iulie. Gigantul energetic de stat rus a amenințat în trecut că va opri livrările de gaze dacă R.Moldova nu achită la timp plățile datorate.

XS
SM
MD
LG