Linkuri accesibilitate

Genderdoc-M va depune o plângere penală împotriva Mitropoliei Moldovei pentru discurs de ură, discriminare și apel la nesupunere


Un protest împotriva persoanelor LGBT organizat de un grup de preoți și enoriași la Chișinău, 2019.
Un protest împotriva persoanelor LGBT organizat de un grup de preoți și enoriași la Chișinău, 2019.

Centrul Genderdoc-M, organizație care apără și promovează drepturile comunității LGBT+ din R. Moldova, a anunțat că va depune o plângere penală la poliție sau la procuratură împotriva Mitropoliei Moldovei, care a cerut autorităților de la Chișinău să nu legalizeze parteneriatele formate din persoane de același sex.

În opinia publicată luni, 30 ianuarie, Mitropolia Moldovei reacționa la decizia Curții Europene a Drepturilor Omului din 17 ianuarie, potrivit căreia țările care fac parte din Consiliului Europei (inclusiv R. Moldova) trebuie să recunoască și să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același sex.

Mitropolitul Vladimir, capul Bisericii Ortodoxe din Moldova, subordonată canonic Patriarhiei Moscovei, a îndemnat credincioșii să ia atitudine „ca o asemenea legalizare și promovare a păcatului să nu aibă loc” și le-a amintit guvernanților că au fost votați de „majoritatea covârșitoare” a creștinilor-ortodocși, și nu de „o minoritate homosexuală infimă”.

Genderdoc-M consideră că declarația Mitropoliei Moldovei conține „discurs de ură, instigare la discriminare față de persoanele homosexuale, amenințări și chemare la nesupunere, încălcări prevăzute de Codul Penal al Republicii Moldova”.

„În Republica Moldova, biserica este separată de stat și toți cetățenii sunt egali în drepturi, indiferent de orice criterii, cum ar fi religia, orientarea sexuală, identitatea de gen”, se arată în comunicatul centrului, publicat marți, 31 ianuarie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG