Linkuri accesibilitate

Generalul Milley se justifică în Senat: era de datoria mea să evit un conflict cu China


Generaul Mark Milley , șeful Statelor Majore Reunite ale armatelor americane, Pentagor, Washington, septembrie 2021.
Generaul Mark Milley , șeful Statelor Majore Reunite ale armatelor americane, Pentagor, Washington, septembrie 2021.
Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00
Link direct

În depoziția sa din fața Congresului, șeful Statelor Majore Reunite ale armatei americane, generalul Mark Milley a clarificat împrejurările în care – spre sfârșitul administrației Trump și după ce acesta a pierdut alegerile – l-a informat telefonic pe omologul său chinez că Statele Unite nu are intenția să atace China.

Republicani din Congres consideră gestul lui Milley ca o încălcare a atribuțiunilor sale de comandant militar și o eroare de judecată. Generalul a explicat că surse de informații americane spuneau, la vremea respectivă, că Beijinul ”este îngrijorat cu privire la posibilitatea unui atac”. Generalul Milley a explicat membrilor din Comisia Senatorială pentru Servicii Armate, că cele două convorbiri telefonice – una la 30 octombrie, înainte de alegeri și a doua la 8 ianuarie, două zile după ce susținători ai lui Trump au atacat clădirea Congresului – fac parte din îndatoririle sale să reducă pericolul unui conflict, să administreze crize și să împiedice un război între mari puteri, care dețin armament nuclear.

Informații cu privire la convorbirile telefonice sunt incluse într-o nouă carte în care se arată că Milley se temea că Trump va acționa nesăbuit, în ultimele sale zile la Casa Albă și că i-ar fi spus generalului chinez Li Zuocheng că îl va informa dacă America plănuiește să atace China.

Mark Milley a arătat în fața senatorilor că nu avea calificarea necesară pentru a evalua starea mentală a președintelui Statelor Unite, adăugând că era sigur că Trump nu avea intenția să atace China, dar în condițiile în care partea chineză avea temeri era de datoria lui să reducă tensiunile. Șeful statelor majore reunite a spus că un număr de consilieri ai lui Trump știau despre convorbiri, inclusiv șeful consilierilor prezidențiali Mark Meadow, secretarul de stat Mike Pompeo și ministrul apărării Mark Esper. Trump l-a criticat pe Milley recent pentru acele convorbiri, spunând că nu a fost informat.

După ce informația a apărut în noua carte, membrii republicani în Congres i-au cerut generalului să demisioneze, dar președintele Biden și-a reafirmat încrederea în el.

În contextul explicațiilor oferite, Mark Milley a amintit de o conversație pe care a avut-o la 8 ianuarie cu președinta Camerei, Nancy Pelosi, care l-a întrebat despre capacitatea președintelui de a lansa un atac nuclear. Generalul i-a explicat lui Pelosi că pentru o asemene împrejurare există un protocol special și că nu e posibil ca arme nucleare să fie folosite ilegal, neautorizat sau accidental.

Milley a descris-o pe Pelosi, într-un document redactat după convorbire, ca fiind ”îngrijorată” arătând că a făcut referiri personale, menite să caracterizeze starea mentală a președintelui, care la vremea respectivă – ca și acum – refuza să-și recunoască înfrângerea și acuza nedovedit fraudă.

XS
SM
MD
LG