Linkuri accesibilitate

Generalul (r) Virgil Bălăceanu: Ucraina ar trebui să intensifice ritmul contraofensivei


După anunțarea mobilizării rezerviștilor în Federația Rusă, Ucraina ar trebui să-și intensifice ritmul de contraofensivă. Kievul trebuie să „profite” de această „pauză” dintre forțele ruse demoralizate aflate acum în Ucraina și forțele care vor fi introduse în urma mobilizării parțiale, crede generalul român în rezervă Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu: „Ucraina ar trebui să-și intensifice ritmul de contraofensivă...”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:24:42 0:00
Link direct

În opinia generalului român, ucrainenii au la dispoziție între o lună și trei luni până când forțele ruse suplimentare vor intra pe frontul din Ucraina. Prin această suplimentare parțială a forțelor ruse dîn Ucraina, Rusia urmărește să-și întărească apărarea pentru a-și continua operațiunile în Donbas.

Generalul Bălăceanu crede că liderul de la Kremlin a fost nevoit să apeleze la rezerviști pentru că trupele ruse trimise în Ucraina nu-au putut să-și îndeplinească misiunea. În acest război, totul rămâne concentrat acum pe sud-estul Ucrainei.

Alte declarații pe scurt

  • Scopul mobilizării parțiale: „Rusia trebuie să rezolve într-un timp scurt consolidarea apărării în vederea organizării referendumurilor în Herson, Zaparojie, Donețk și Luhansk, iar pe de altă parte să-și asigure un teritoriu cucerit mai extins al regiunii Donețk, să aibă succes în punga Donbasului, mai ales că se apropie toamna...”
  • Ce achimbă mobilizarea parțială din Rusia: „Aduce schimbări ale raportului de forțe. Însă nu putem pleca de la premisa unei forțe copleșitoare, dacă raportăm creșterea grupării de forțe a rușilor în Ucraina față de forțele ucrainene. (...) Nu putem vorbi în cazul rușilor de o prezență în Ucraina la 500-600.000 de oameni. Probabil vom vorbi de o prezență a unei grupări de forțe care să totalizeze 300-400.000 de oameni.
  • Dar și în aceste condiții se creează probleme pentru apărarea ucraineană, dar mai ales pentru continuarea ofensivei. Va depinde de perioada de pregătire ordonată rezerviștilor mobilizați, de timpul necesar pentru dotarea acestora și asigurarea stării de operativitate a tehnicii, de calitatea tehnicii - pentru că, de regulă, tehnica cu care sunt dotate unităților înființate la mobilizare nu e atât de performantă, fiind asigurată din stocurile de mobilizare - de timpul necesar pentru introducerea în luptă....”

  • Cum influențează condițiile meteorologice războiul: „Pentru acțiunile de luptă, o toamnă ploioasă sau o iarnă geroasă și cu foarte multă zăpadă creează probleme și în apărare, dar și mai multe probleme - în ofensivă. Schimbările meteorologice nu mai aduc rasputița [perioada anului în care drumurile devin impracticabile, sau greu practicabile, în Rusia, Belarus și Ucraina, n.red.] pe care o așteptam și în primăvară. E foarte probabil ca iarna să nu fie atât de grea. Plecăm de la ideea că, în asemenea condiții, acțiunile de război de-o parte și de alta vor fi destul de intense în următoarele șase luni”.​
  • Este mobilizarea parțială una generală?: „Nu, nu este o mobilizare generală (...). La o mobilizare generală, economia Federației Ruse ar fi trecut în totalitate pe picior război. În astfel de situații, trebuie să adaptezi economia, pentru că la o mobilizare generală o bună parte din forța de muncă e mobilizată și nu mai poate să producă. Iar lucrurile acestea ar fi foarte evidente. Putin nu are nevoie acum de o mobilizare generală, are nevoie de una mobilizare parțială, ca să suplimenteze forțele care acționează acum în Ucraina în scopul întăririi apărării și (în perspectiva) continuării ofensivei în Donbas”.​
  • Protestele anti-mobilizare în Rusia: „E greu de crezut că protestele vor fi mai ample, pentru că se va depăși momentul lor. Aceste acțiuni au un caracter sporadic. Au existat situații în istorie când am asistat la manifestații mult mai ample, de exemplu protestele din Statele Unite în timpul războiului din Vietnam, dar în pofida acestora războiul a continuat și Statele Unite nu s-au confruntat cu probleme la încorporare. Este puțin probabil să asistăm la manifestații de amploare și mai puțin probabil să asistăm la o neprezentare semnificativă a rezerviștilor. Mai degrabă trebuie să vedem calitatea pregătirii acestor rezerviști, calitatea tehnicii din dotarea lor și eficiența lor când vor fi introduși în războiul din Ucraina”.
  • Ce trebuie să facă Republica Moldova: „Pregătirea rezerviștilor, constituirea forțelor de rezervă, constituirea forțelor teritoriale sunt lucruri absolut necesare la această dată și asupra cărora să sperăm că și decidenții politici și politico-militari ai Republicii Moldova vor medita în perioada următoare. Lucrurile pot fi complicate în situația în care capacitatea Rusiei, prin această mobilizare parțială, ar avea niște efecte pe care rușii contează și asta ar crea premisele – pe care deocamdată nu le prevăd - pentru deschiderea unei noi direcții operative. O reluare a direcției de nord spre Kiev și o direcție operativă de sud-vest, pornind de la Odesa: Odesa-Gurile-Dunării, Odesa-Transnistria și Odesa-Liov în mod necesar. Dar acest lucru va fi legat de evoluția situației din sud-estul Ucrainei. Totul se concentrează și rămâne concentrat pe sud-estul Ucrainei. Ca atare, R. Moldova trebuie să-și gândească apărarea în termenii lecțiilor învățate din Ucraina, iar pe de altă parte este decizia poporului moldovean de a stabili dacă neutralitatea este o formă care îi garantează securitatea sau nu”.
  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG