Linkuri accesibilitate

Geopolitica din subconştient


Realitatea cu amănuntul a primului tur de scrutin al prezidențialelor, văzută de Iulian Ciocan.

Geopolitica din subconștient
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:22 0:00
Link direct

Cetăţenii din RM, mai exact cea mai mare parte a lor, ascultă tot soiul de discursuri în campaniile electorale şi reflectează ba despre economie, ba despre ecologie, ba despre medicină. Dar atunci când intră în secţia de votare, un declic li se produce în cap şi din cavernele subconştientului ţâşneşte geopolitica. Şi moldoveanul votează cu gândul la vectorul geopolitic al candidaţilor.

Toate celelalte atuuri sau hibe ale concurenţilor nu mai contează. Nu mai contează dacă e traseist sau nu, dacă a furat sau nu a furat, dacă e consecvent sau nu în ceea ce face, dacă e profesionist sau ageamiu. Singurul lucru care contează e încotro se uită el: spre Moscova sau spre Europa.

În clipa în care scriu această tabletă nu am rezultatele definitive ale alegerilor, dar ceea ce am văzut pe Internet mă convinge că avem un nou vot geopolitic. Chiar şi altercaţiile de la Varniţa dintre veteranii războiului de la Nistru şi alegătorii transnistreni au avut un substrat geopolitic, nu economic sau de altă natură. Felul în care geopolitica îi subjugă pe moldoveni e incredibil. Nimic nu mai contează.

Şi avem iată ani de zile o societate scindată. Cel care iubeşte Estul nu va vota niciodată un candidat pro-vest şi invers. Frica cetăţeanului moldovean că ţara poate să se îndrepte într-o direcţie e tiranică şi îl face să ignore orice alte detalii. E de presupus că multe din problemele cetăţenilor moldoveni vin tocmai din această incapacitate de a pune deasupra geopoliticii lucrurile care ţin de conduita sau caracterul candidatului, capacitatea lui de a schimba ceva spre bine. Şi mai e de presupus că şi în turul doi vom avea o bătălie între Est şi Vest. Cât poate confruntarea asta geopolitică să mai dureze?

XS
SM
MD
LG