Președintele Alianței pentru Unirea Românilor, George Simion, care a „transmis” nonstop peste weekend cum nu este lăsat să intre în Republica Moldova, a anunțat astăzi – și news.ro informează – că pe 27 martie își va lansa la Chișinău partidul. G4Media a transmis reacția președintei Maia Sandu la solicitarea lui Simion de a interveni în favoarea sa : interdicția de intrare în țară a fost dată de instanță și se va ridica în 2023, așa că numai instanța ar putea schimba ceva.
Pe blogurile Adevărul, Marius Diaconescu scrie că George Simion face doar circ la granița cu Moldova. De aproape trei luni este în Parlamentul României. Nu a avut nicio luare de cuvânt, nu a venit cu nicio inițiativă în sprijinul Republicii Moldova, deși ar fi avut ce să propune : legat de vaccinuri, de ajutoare (există acolo un singur frigider profesional, în care se pot păstra vaccinurile la temperatura de minus 70 grade). Putea pune umărul la adunarea partidelor unioniste din Republica Moldova într-o singură formațiune politică. Nu a făcut nimic. Bloggerul de la Adevărul leagă vociferările liderului AUR de campania care de desfășoară în acest moment împotriva președintei Maia Sandu (fondatoarea Partidului Acțiune și Solidaritate), și care ar avea drept scop să-i reducă „succesul la electorat în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate”.
Problema va fi bilanțul societății după acești 10 ani
Jurnalista Ioana Ene-Dogioiu de la spotmedia.ro îi atrage atenția cu duritate președintelui Klaus Iohannis că mai are la dispoziție o fereastră de un an și jumătate, maximum doi ani ca să lase ceva în urmă, „în afara (spune ea) paltonului trântit pe capota mașinii, a desemnării Vioricăi Dăncilă (ca premier) și a revocării Laurei Codruța Kovesi”. „A avut mereu o majoritate PSD ostilă, este adevărat. Dar faptul că ea a reușit să își păstreze pozițiile, ba chiar să și le consolideze fără precedent în 2016, după 2 ani de mandat Iohannis, nu este și consecința unor greșeli de strategie, de tactică, de alegere ale președintelui?”, se întreabă retoric Ioana Ene. „Nu bilanțul final al dlui Iohannis este, desigur, motivul de îngrijorare. (…) Problema va fi bilanțul societății după acești 10 ani, la finalul cărora să nu ne prăbușim într-o soluție populistă de tip AUR ”.
Din finalul de săptămână care a trecut e de reținut un articol semnat de Eugen Istodor pe site-ul Hotnews, în care își spune părerea despre polemica, propagată pe internet în scandal, dintre trei mari nume scriitoricești : Ana Blandiana, Mircea Dinescu și Gabriel Liiceanu. Blandiana a amintit o frază penibilă a lui Dinescu, din 1990. Acesta a ripostat, iar Liiceanu a apărat valoarea și demnitatea poetei. „Modelul Dinescu, scrie Istodor, arată cum e România astăzi. Teribilistă, dar cu poftă de portocală și de viață. Modelul Blandiana arată nivelul nostru civic, diminuat, dar ascuțit vigilent. Și modelul Liiceanu ne amintește mereu, prin intervențiile sale, despre lipsa noastră de conștiință, de toate felurile.
Nu se suportă între ei (…)? «Se bălăcăresc»? Foarte bine. Dar cred că istoria care ne leagă de ei de atâția ani, ca modele, ar fi bună să-i împace. Bălăcăreala care s-a stârnit peste tot în social media arată că noi am uitat istoriile astea. Că am uitat cine suntem fără ei”.