Linkuri accesibilitate

Georgia: partidul de guvernământ a anulat acordul încheiat de UE cu opoziția


Irakli Kobahidze
Irakli Kobahidze

Partidul de guvernământ din Georgia a anulat după trei luni acordul încheiat de UE cu opoziția, declanşând o nouă criză politică. Liderul partidului Visul Georgian, Irakli Kobahidze, a învinuit ieri opoziția pentru eșecul înțelegerii, spunând că mai mult de jumătate dintre parlamentarii opoziției încă nu s-au alăturat acordului.

Georgia a fost în paralizie politică după ce Visul Georgian a câștigat alegerile parlamentare din octombrie, într-un vot despre care opoziția a spus că a fost fraudat. Un grup de partide de opoziție a boicotat parlamentul și a organizat proteste cerând noi alegeri. În aprilie, președintele Consiliului European, Charles Michel, a încheiat un acord de compromis între grupurile de opoziție și Visul Georgian.

Kobahidze a spus că, în timp ce partidele de opoziție mai mici au semnat acordul, blocurile mai mari din ceea ce el a numit „opoziție radicală”, inclusiv principala opoziție Mișcarea Națională Unită (ENM), au refuzat să adere la acord, chiar dacă au intrat în parlament. Kobahidze a spus că principalele puncte ale acordului au fost deja puse în aplicare, inclusiv sfârșitul boicotului opoziției și eliberarea politicianului de opoziție Nika Melia, liderul Mișcarii Naționale Unite.

Ca răspuns la anunțul lui Kobahidze, mai mulți parlamentari din opoziție au sugerat că vor părăsi parlamentul și vor boicota alegerile locale din octombrie.

XS
SM
MD
LG