Linkuri accesibilitate

Georgia: mii de oameni protestează la Tbilisi cu alegerile parlamentare


Protest al opoziției lângă reședința liderului partidului de guvernământ, Bidzina Ivanișvili, Tbilisi, Georgia, 1 noiembrie 2020.
Protest al opoziției lângă reședința liderului partidului de guvernământ, Bidzina Ivanișvili, Tbilisi, Georgia, 1 noiembrie 2020.

Partidul de guvernământ din Georgia, „Visul Georgian” a câștigat alegerile parlamentare din 31 octombrie dar principalul partid de opoziție, Mișcarea Națională Unită contest rezultatul și a chemat la proteste în centrul capitalei, Tbilisi.

Mii de persoane s-au adunat duminică seară în fața Parlamentului, cerând repetarea alegerilor. Observatorii OSCE declaraseră în cursul zilei că s-au observat multe nereguli în cursul votului de sâmbătă dar și a campaniei electorale dar că „în linii mari”, scrutinul a fost corect, respectând principiile de bază ale unor alegeri libere.

Rezultatele Comisiei Electorale Centrale arată că Visul Georgian a obținut peste 48% din voturi, urmat de principalul partid de opoziție, Mișcarea Națională Unită cu 27% din voturi. Încă șase partide mici au reușit să treacă de pragul nou de numai 1% pentru a fi reprezentate în noul parlament. Participarea la vot a fost de peste 56%.

Mișcarea Națională Unită promisese ca în eventualitatea unei victorii să-l aducă prim ministru pe liderul formațiunii, fostul președinte Mihail Saakașvili, aflat acum în exil în Ucraina, unde este consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

Saakașvili a plecat din Georgia în 2013, la un an după ce partidul său pierduse puterea. Între timp a fost condamnat de două ori la închisoare în Georgia, pentru implicare într-o crimă și pentru abuz de putere.

Alegerile generale de sâmbătă au fost primul test al noilor amendamente la legea electorală. Sistemul rămâne unul mixt, dar ponderea listelor a crescut: acum, 120 de deputați (față de 77) vor fi aleși pe liste și numai 30 în circumscripții individuale, pentru parlamentul cu 150 de locuri.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG