Linkuri accesibilitate

Georgia: principalul partid de opoziție se întoarce în Parlament


Nika Melia, liderul Mișcării Naționale Unite anunță încheierea boicotului parlamentar, Tbilisi, Georgia, 31 mai 2021.
Nika Melia, liderul Mișcării Naționale Unite anunță încheierea boicotului parlamentar, Tbilisi, Georgia, 31 mai 2021.

Principalul partid de opoziţie din Georgia, Mișcarea Națională Unită, a anunţat duminică sfârşitul boicotului parlamentar care aruncase ţara într-o criză politică fără precedent, după contestatele alegeri generale de anul trecut.

Partidele de opoziţie au denunţat fraude masive la alegerile parlamentare din 31 octombrie, care au fost câştigate la un scor strâns de partidul la putere, Visul Georgian.

În lunile care au urmat, acestea au organizat proteste, reclamând noi alegeri şi refuzând să îşi ocupe locurile în parlament.

Boicotul, care a lăsat libere aproximativ 40 de locuri din totalul de 150 ale adunării, a afectat legitimitatea politică a Visului Georgian.

Duminică, principalul partid de opoziţie, Mişcarea Naţională Unită (MNU), fondat de fostul preşedinte în exil, Mihail Saakaşvili, a anunțat că a decis să pună capăt boicotului.

În aprilie, Visul Georgian şi opoziţia au semnat un acord, sub medierea preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, care îndeamnă partidele de opoziţie să revină în parlament.

La rândul său, Visul Georgian a promis reforme politice, electorale şi judiciare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG