Linkuri accesibilitate

Georgia: OSCE declară alegerile parlamentare „în general libere”


Conferința de presă a misiunii OSCE de observatori la alegerile parlamentare de sâmbătă, 31 octombrie 2020 din Georgia. Tbilisi, 1 noiembrie 2020.

În Georgia au avut loc pe 31 octombrie alegeri parlamentare, care potrivit rezultatelor parțiale, au fost câștigate de partidul de guvernământ „Visul georgian” cu peste 48% din voturi. Opoziția contestă însă rezultatul și a chemat la proteste în centrul capitalei, Tbilisi.

După numărarea a aproape 97% din voturi, Comisia Electorală Centrală arată că Visul georgian a câștigat 48,05% din voturi, urmat de principalul partid de opoziție, Mișcarea Națională Unită, al fostului președinte în exil Mihail Saakașvili, cu 27,07%.

Misiunea de observatori OSCE a calificat alegerile drept corecte și libere „în general” dar la o conferință de presă, duminică, a remarcat faptul că s-au înregistrat nereguli, în timpul campaniei electorale relatările de presă au favorizat clar partidul de guvernământ și s-a făcut uz de resurse administrative. A fost remarcată și prezența unor așa-numiți coordonatori la centrele de votare, care i-ar fi putut intimida pe alegători,

Mai multe partide au trecut de noul barem de reprezentare în Parlament de numai 1%. Participarea la vot a fost de 56%.

Alegerile generale de sâmbătă au fost primul test al noilor amendamente la legea electorală. Sistemul rămâne unul mixt, dar ponderea listelor a crescut: acum, 120 de deputați (față de 77) vor fi aleși pe liste și numai 30 în circumscripții individuale, pentru parlamentul cu 150 de locuri.

Rezultatele preliminare CEC mai arată că în multe circumscripții individuale, candidații Visului Georgian au peste 50% din voturi.

Alianța partidelor de opoziție, conduse de Mișcarea Națională Unită a fostului președinte Mihail Saakașvili nu se recunoaște înfrântă, și a chemat la proteste în centrul capitalei Tbilisi. „A fost un război, nu au fost alegeri” a declarat Nika Melia, unul din liderii Mișcării Unite, în timp ce alt lider al opoziției susține că actuala guvernare ar fi „uzurpat puterea”.

O nouă schimbare în legea electorală este și că un partid trebuie să câștige minim 40% din voturi pentru a forma singur guvernul, orice rezultat sub acest barem, cere formarea unei coaliții.

Pentru moment nu este clar cum se vor împărți locurile în noul parlament și dacă Visul georgian va avea procentul necesar pentru a forma singur guvernul.

Opoziția condusă de Mișcarea Națională Unită a promis că-l va însărcina pe Saakașvili cu formarea noului guvern în cazul unei victorii.

Fostul președinte, fugit din Georgia în 2013 după ce partidul său a pierdut puterea, este acum în Ucraina, consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

În 2018, un tribunal din Georgia l-a condamnat la trei ani închisoarea pentru tăinuirea de informații legate de uciderea unui bancher. În același an a mai fost condamnat odată la șase ani închisoare pentru abuz de putere.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG