Linkuri accesibilitate

Georgienii au ieșit pe străzile din Tbilisi la un miting pro-UE și antiguvernamental


Protest la Tbilisi, 3 iulie 2022

Zeci de mii de georgieni s-au adunat pe străzile din Tbilisi, furioși din cauza a ceea ce opoziția consideră a fi eșecul guvernului de a face progrese în ceea ce privește reformele care pot stimula speranțele țării din Caucaz de a adera la Uniunea Europeană.

Participanții la evenimentul din 3 iulie, organizat de mișcarea civică Shame (Rușine) și de alte grupuri pro-democrație, și-au manifestat, de asemenea, sprijinul pentru Ucraina în războiul acesteia împotriva Rusiei, care a ocupat mai multe regiuni din teritoriul georgian pe care le-a capturat în scurtul război din 2008.

Protestatarii care țineau în mână rachete de semnalizare și agitau steaguri și bannere georgiene și ale UE au blocat traficul pe bulevardul central Rustaveli și au cerut demisia premierului Irakli Garibashvili și formarea unui nou guvern de „uniune națională”. În Georgia protestele au izbucnit după ce luna trecută liderii UE au amânat candidatura de aderare a Tbilisi, recunoscând-o ca „membru de perspectivă", dar insistând asupra faptului că statutul de candidat ar putea fi acordat numai după ce „prioritățile stabilite vor fi îndeplinite” și vor fi puse în aplicare reforme ample.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG