Linkuri accesibilitate

Gerhard Schröder respinge nominalizarea în consiliul de administrație al Gazprom


 Președintele rus Vladimir Putin și fostul cancelar german Gerhard Schroeder, Moscova, 14 iunie 2018
Președintele rus Vladimir Putin și fostul cancelar german Gerhard Schroeder, Moscova, 14 iunie 2018

Fostul cancelar german Gerhard Schröder nu va accepta nominalizarea în consiliul de administrație al companiei energetice rusești Gazprom. Schröder a declarat pe 24 mai pe rețelele de socializare că a anunțat Gazprom „cu ceva timp în urmă” că nu este interesat de această nominalizare.

Gazprom l-a nominalizat pe Schröder pentru un post în consiliul de supraveghere cu puțin timp înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, la 24 februarie. Schröder, în vârstă de 78 de ani, urma să se alăture consiliului de supraveghere al Gazprom în iunie.

Prietenul de lungă durată al președintelui rus Vladimir Putin a fost supus unor presiuni internaționale tot mai mari pentru a rupe legăturile sale cu cele mai mari companii energetice din Rusia de când Moscova a lansat invazia. În interiorul Germaniei, Schröder, care a fost cancelar între 1998 și 2005, s-a confruntat ani de zile cu critici acerbe din cauza activității sale pentru aceste companii.

Gazprom deține o participație majoritară în controversatul gazoduct Nord Stream 2, ce urma să aducă gaze din Rusia spre Germania, dar care a fost suspendat de cancelarul Olaf Scholz - unul dintre primele răspunsuri ale Occidentului la războiul din Ucraina.

Anunțul lui Schröder în ceea ce privește Gazprom vine la patru zile după demisia sa din consiliul de administrație al gigantului petrolier rus de stat Rosneft. Omul de afaceri german Matthias Warnig a demisionat și el din Rosneft pe 20 mai. Compania a precizat într-un comunicat că Warnig a spus că îi este imposibil să-și prelungească mandatele.

La începutul acestei luni, lui Schröder i-a fost retras dreptul de a avea un birou în parlamentul german din Berlin. Separat, legislatorii UE au cerut, într-o rezoluție fără caracter obligatoriu, sancțiuni împotriva sa dacă refuză să renunțe la locurile profitabile din consiliile de administrație ale companiilor rusești.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG