Linkuri accesibilitate

Germania îndeamnă Iranul să respecte acordul nuclear


Heiko Maas la o conferință de presă înainte de reuniunea miniștrilor de Externe din UE, Bruxelles, 22 februarie 2021

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a cerut Iranului să respecte întru totul pactul nuclear din 2015 cu puterile globale, spunând că asta ar fi în interesul Teheranului.

Adresându-se Conferinței pentru Dezarmare ONU de la Geneva, Maas a remarcat disponibilitatea administrației președintelui american Joe Biden de a reveni în cadrul acordului, și a adăugat: „Este în interesul Iranul să schimbe cursul acum, înainte ca acordul să fie stricat în așa hal încât să nu se mai poată repara”.

Maas a spus că Germania așteaptă „conformitate, transparență și cooperare totală” de la Iran în relația cu Agenția ONU pentru energie atomică (IAEA), al cărei șef Rafael Grossi a revenit la 21 februarie dintr-o călătorie la Teheran.

Între timp, la 22 februarie, Teheranul a lăudat rezultatele vizitei lui Grossi și acordurile temporare la care s-a ajuns ca pe niște „realizări semnificative”.

Înțelegerile respective dau timp eforturilor Statelor Unite, Europei și Teheranului de a salva acordul care s-a aflat în pragul colapsului după ce a fost denunțat în 2018 de președintele american Donald Trump.

Acum, Iranul dorește ca Washingtonul să renunțe la sancțiunile impuse de Trump, iar Washingtonul cere ca Iranul să-și respecte din nou, mai întâi, toate angajamentele în domeniul nuclear.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG