Linkuri accesibilitate

Germania și Austria au respins din nou ideea opririi importurilor de energie din Rusia


Instalații Nord Stream 2 la Lubmin, nordul Germaniei, 15 februarie 2022.

Germania și Austria au respins din nou ideea unui embargo pe importurile de energie din Rusia ca reacție la invazia din Ucraina, dar mai ales la ultimele informații privind posibile crime în masă a armatei ruse împotriva civililor din Bucea și Irpin, localități din apropierea Kiev-ului.

Presa din Ucraina a relatat că în oraşul Bucea, din regiunea Kiev, au fost găsite după retragerea forţelor ruse 340 de cadavre.

Imaginile cu civilii ucişi lăsaţi pe străzi au revoltat opinia publică internaţională. Ucrainenii au afirmat că aceste crime au fost comise de ruşi, dar Moscova a respins „categoric" acuzaţiile prin purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Ministrul german de finanțe, liberalul Christian Lidner, a declarat că țara sa nu se poate lipsi „'pe termen scurt'' de livrările de gaze ruseşti, iar eventuale sancţiuni împotriva Moscovei în acest sector ar face mai mult rău Uniunii Europene decât Rusiei.„Trebuie să avem în vedere sancţiuni dure, dar pe termen scurt livrările de gaze ruseşti nu pot fi înlocuite'', iar întreruperea lor „ne va dăuna mai mult nouă decât Rusiei'', a spus ministrul german înaintea unei reuniuni cu omologii săi din statele UE, la Luxemburg.

Ministrul austriac al finanţelor, Magnus Brunner, a precizat la rândul său că „Austria nu este favorabilă sancţiunilor asupra gazului''. „Suntem foarte dependenţi de gazul rusesc în Austria. Sancţiunile nu trebuie să ne afecteze mai mult pe noi decât pe Rusia'', a explicat oficialul austriac.

Unii politicieni europeni şi statele baltice cer un embargou asupra importurilor ruseşti de gaze naturale pentru înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei după agresiunea asupra Ucrainei şi acuzaţiile privind crime comise în rândul civililor în oraşul Bucea.

Pe de altă parte, Rusia le-a cerut statelor UE să-i plătească în ruble gazele livrate începând cu 1 aprilie, dar acestea au refuzat. În prezent livrările continuă, întrucât primele plăţi pentru volumele de gaze livrate după această dată sunt scadente în a doua jumătate a lunii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG