Linkuri accesibilitate

Germania: 25 de persoane, arestate sub suspiciunea că plănuiau o lovitură de stat armată


Mii de polițiști au efectuat miercuri o serie de razii în cea mai mare parte a Germaniei împotriva unor presupuși extremiști de extremă dreapta care ar fi încercat să răstoarne statul printr-o lovitură de stat armată.

Aproximativ 3000 de ofițeri au efectuat percheziții în 130 de locuri în 11 din cele 16 landuri germane împotriva adepților așa-numitei mișcări „Cetățenii Reichului”. Unii membri ai grupării resping constituția postbelică a Germaniei și au cerut răsturnarea guvernului.

Procurorii federali spun că au fost reținuț 22 de cetățeni germanii sub suspiciunea de „apartenență la o organizație teroristă”. Două dintre arestări au fost făcute în străinătate. Alte trei persoane, inclusiv un cetățean rus, sunt suspectate de sprijinirea organizației, au precizat aceștia.

Ministrul justiției, Marco Buschmann, a descris raidurile ca fiind o „operațiune antiteroristă”, adăugând că suspecții ar fi plănuit un atac armat asupra instituțiilor statului.

Se crede că printre membrii grupului terorist recent înființat se află și foști soldați, au declarat procurorii federali.

Procuratura spune că Mișcarea Reichsbuerger, din care fac parte cei arestați, include neonaziști, adepți ai teoriei conspirației și pasionați de arme care resping legitimitatea republicii germane moderne.

Suspecții, spun procurorii, erau conștienți de faptul că planul lor „nu poate fi realizat decât prin utilizarea mijloacelor militare și a violenței împotriva reprezentanților statului”.

Ministrul Marco Buschmann lăuda pe Twitter anihilarea „celulei teroriste suspecte”, afirmând că aceasta a demonstrat că Germania este capabilă să își apere democrația.

Săptămânalul Der Spiegel relatează că printre locurile percheziționate se află și cazarma unității de forțe speciale KSK din Germania din orașul Calw, situat în sud-vestul țării. Unitatea a fost în trecut evaluată cu atenție din cauza presupusei implicări a unor militari în grupările de extremă dreapta.

Procurorii federali au refuzat să confirme sau să infirme investigarea cazarmei.

Pe lângă reținerile din Germania, procurorii au declarat că o persoană a fost reținută în orașul austriac Kitzbuehel și o alta în orașul italian Perugia.

Persoanele reținute sunt acuzate că anul trecut au format o „organizație teroristă cu scopul de a răsturna ordinea de stat existentă în Germania și de a o înlocui cu propria lor formă de stat, care era deja în curs de a fi fondată”.

Doctrina organizației Reichsbuerger s-ar fi bazat pe un „conglomerat de teorii ale conspirației constând în narațiuni ale așa-numiților Cetățeni ai Reichului, precum și în ideologia QAnon, potrivit unei declarații a procurorilor. Aceștia au adăugat că membrii grupului cred, de asemenea, că Germania este condusă de un așa-numit „stat profund”.

Procurorii i-au identificat pe presupușii lideri drept Heinrich XIII P. R. și Ruediger v. P., în conformitate cu normele germane de confidențialitate. Der Spiegel a relatat că primul era un cunoscut membru în vârstă de 71 de ani al unei familii de nobili germani, în timp ce al doilea era un fost parașutist în vârstă de 69 de ani.

Procurorii federali au declarat că Heinrich XIII P. R., pe care grupul plănuia să îl instaleze ca nou lider al Germaniei, a contactat oficiali ruși cu scopul de a negocia o nouă ordine în această țară după ce guvernul german ar fi fost răsturnat. El ar fi fost ajutat în acest sens de o rusoaică, Vitalia B. „Conform investigațiilor actuale, nu există însă niciun indiciu că persoanele contactate ar fi răspuns pozitiv la cererea sa”, au declarat procurorii citați de AP.

O altă persoană reținută miercuri de poliție a fost identificată de procurori ca fiind Birgit M.-W. Der Spiegel relatează că femeia este judecător și fost deputat al partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania. Partidul, cunoscut după acronimul german AfD, a intrat din ce în ce mai mult în atenția serviciilor de securitate germane din cauza legăturilor sale cu extremiștii.

XS
SM
MD
LG