Linkuri accesibilitate

Germania ar putea staționa permanent 4000 de militari în Lituania


Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg (stânga), președintele Lituaniei Gitanas Nauseda și ministrul german al apărării Boris Pistorius (dreapta) vizitează soldații care participă la exercițiul militar bilateral lituano-german „Griffin Storm”, Lituania, la 26 iunie 2023.

Germania se oferă să staționeze permanent 4000 de militari în Lituania pentru întărirea flancului estic al NATO, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, în timpul unei vizite în capitala lituaniană Vilnius, luni, 26 iunie.

„Germania este gata să staționeze permanent o brigadă robustă în Lituania”, a spus Pistorius, citat de Associated Press. El a mai spus că vor trebui construite elemente de infrastructură și spațiu locativ pentru găzduirea soldaților și familiilor lor.

Ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia anul trecut, Germania s-a oferit să țină pregătită de intervenție o brigadă pentru apărarea Lituaniei în caz de atac.

Până acum, însă, nu era limpede dacă soldații vor chiar trăi în Lituania sau vor fi doar trimiși acolo temporar, la manevre. Guvernul lituanian a cerut mereu o prezență permanentă, dar Berlinul a avut ezitări.

Pistorius a spus luni că Germania datorează Lituaniei un asemenea sprijin, nu numai din cauza războiului din Ucraina, ci și pentru că ea însăși s-a aflat până în anii 1990 la frontiera estică a NATO. El a mai spus că în prezent Polonia și țările baltice, mai ales, sunt foarte „expuse”.

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a salutat anunțul și a promis că infrastructura pentru trupele germane va fi gata până în 2026.

Armata germană, Bundeswehr, are deja o prezență în Lituania, unde conduce un grup de luptă NATO cu aproximativ 1600 de soldați, dintre care 780 sunt germani, a relatat DPA. Nu este limpede ce se va întâmpla cu ei odată ce va veni noua brigadă.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG