Linkuri accesibilitate

O fostă secretară dintr-un lagăr nazist a încercat să fugă în ajunul procesului de judecată ce o vizează


O fostă secretară în vârstă de 96 de ani a comandantului SS al unui lagăr de concentrare nazist a fost reținută după ce a încercat să fugă pentru a evita procesul în care este judecată pentru ajutorarea și incitarea la crime în masă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial - a declarat un purtător de cuvânt al instanței, la 30 septembrie.

Femeia a fost secretară a comandantului SS al lagărului de concentrare nazist Stutthof, din Polonia, ocupată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Identificată de presa germană ca Irmgard Furchner, aceasta a părăsit casa de bătrâni unde locuiește într-un taxi înainte de deschiderea procesului. În urma neprezentării sale la proces, un judecător a emis un mandat de arestare pentru inculpată.

Potrivit instanței, femeia „i-ar fi ajutat și încurajat pe cei responsabili din lagăr pentru uciderea sistematică a celor închiși acolo între iunie 1943 și aprilie 1945 în funcția sa de stenograf și dactilograf în biroul comandantului lagărului”. În momentul presupuselor infracțiuni, ea avea sub 21 de ani.

Conform sistemului juridic german, oricine a ajutat la funcționarea lagărelor naziste poate fi urmărit penal, chiar și fără dovezi ale participării la o infracțiune specifică. În cel mai recent verdict, fostul gardian SS Bruno Dey a fost găsit vinovat la vârsta de 93 de ani anul trecut și a primit o pedeapsă cu suspendare de doi ani.

Într-un caz separat, un alt bărbat în vârstă de 100 de ani este judecat săptămâna viitoare la Brandenburg pentru că ar fi servit ca pază SS nazistă într-un lagăr de concentrare, chiar în afara Berlinului, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La 1 octombrie, se împlinesc la 75 de ani de la condamnarea la moarte a 12 criminali de război naziști de catre tribunalul de la Nürnberg după război.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG