Linkuri accesibilitate

Germania preia rafinăriile Rosneft pentru a-și asigura aprovizionarea cu energie


Sediul Rosneft văzut din Kremlin

Germania a declarat că a preluat controlul asupra unei rafinării importante de petrol deținute de unitatea germană a companiei ruse Rosneft, într-o măsură menită să consolideze securitatea energetică a țării pe fondul reducerilor de petrol și gaze impuse de Moscova.

Ministerul german al Economiei a declarat ieri că a plasat unitatea Rosneft sub tutela autorității de reglementare în domeniu, Agenția Federală pentru Rețele, oferindu-i controlul rafinăriilor PCK Schwedt, MiRo și Bayernoil. „Rosneft Deutschland reprezintă aproximativ 12% din capacitatea de prelucrare a petrolului din Germania, ceea ce o face din ea una dintre cele mai mari companii de procesare a petrolului din Germania", se arată în declarație. „Administrarea fiduciară contracarează amenințarea iminentă la adresa securității aprovizionării cu energie și pune bazele esențiale pentru conservarea și viitorul rafinăriei Schwedt", a adăugat ministerul german al Economiei.

Rosneft a precizat ulterior, într-o declarație, că va lua în considerare posibilitatea de a contesta decizia în instanță. În întreaga Europă, țările s-au grăbit să își consolideze aprovizionarea cu energie pe măsură ce își înăspresc sancțiunile impuse Rusiei, principalul furnizor de petrol și gaze al continentului. La rândul său, Moscova a ripostat prin reducerea fluxurilor de gaze și a amenințat chiar că va închide complet furnizarea.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG