Linkuri accesibilitate

Germania promite să livreze Ucrainei sisteme antiaeriene de înaltă performanță


Cancelarul german Olaf Scholz s-a angajat să trimită Ucrainei sisteme antiaeriene de înaltă performanță, în timp ce guvernul său este criticat de opoziție că nu a oferit suficient sprijin militar Kievului în lupta împotriva invaziei rusești.

Vorbind în fața parlamentarilor la Berlin, pe 1 iunie, Scholz a declarat că guvernul a aprobat o propunere de a trimite rachete IRIS-T și sisteme radar la Kiev, în timp ce Rusia continuă să lovească ținte în estul Ucrainei. Scopul este de a se asigura că președintele rus Vladimir Putin „nu câștigă” războiul pe care l-a început în Ucraina, a declarat Scholz.

„Scopul nostru este ca Ucraina să fie capabilă să se apere singură și să reușească să facă acest lucru”, a adăugat el. Rusia și-a intensificat ofensiva pentru a cuceri mai mult teren în zonele în care separatiștii susținuți de Moscova și-au consolidat deja pozițiile, în timp ce țări occidentale se grăbesc să trimită arme Ucrainei, care nu dispune de puterea de foc a Rusiei.

Anunțul lui Scholz vine la câteva ore după ce președintele american Joe Biden a declarat că Washingtonul va furniza Ucrainei sisteme avansate de rachete care pot lovi cu precizie ținte aflate la o distanță de până la 80 de kilometri. Rachetele, cunoscute sub numele de HIMAR, pot fi folosite atât pentru a contracara artileria rusă, cât și pentru a lovi pozițiile rusești din orașele unde luptele sunt intense, cum ar fi Severodonețk.

XS
SM
MD
LG