De la începutul acestui an, demonstrează în Germania mii de oameni împotriva creşterii chiriilor şi lipsei de spaţiu locativ. Demonstranţii cer construirea de noi locuinţe şi intervenţia statului pentru a stopa creşterea chiriilor. Potrivit presei, în momentul de faţă, în Germania, 2 milioane de oameni ar avea nevoie de o locuinţă. Pînă în anul 2020 însă vor fi construite doar 380.000 de locuinţe noi. Oferta aceasta, în nici un caz nu acoperă, cererea de spaţiu locativ.
Demonstraţiile au continuat şi la sfîrşitul săptămînii trecute. Numărul cel mai mare de participanţi s-a înregistrat în landul Berlin. Aici lipsa de locuinţe s-a acutizat. După ce, în 1999, Berlinul devenise din nou capitala Germaniei, numărul locuitorilor a crescut anual cu circa 20.000 de persoane.
O iniţiativă civică a început, duminică, la Berlin, să strîngă semnături pentru organizarea unui referendum în vederea rezolvării crizei locuinţelor. Alegătorii urmează să se pronunţe dacă sînt de acord cu etatizarea locuinţelor care se află în posesia unor concerne imobiliare. Sînt vizate doar concernele care posedă peste 3.000 de locuinţe. Din cele 20.000 de semnături necesare pentru organizarea unui referendum, au fost strînse deja peste 15.000.
Acţiunea se bazează pe un articol din Constituţia Germaniei care permite etatizarea unor bunuri în cazul unor ncesitităţi naţionale. Constituţia landului federal Berlin prevede, în plus, dreptul fiecărei persoane de a dispune de un spaţiu locativ acceptabil.
Potrivit legislaţiei în vigoare, în decurs de 6 luni, parlamentul landului Berlin ar trebui să se pronunţe pro sau contra solicitării etatizării care prevede şi compensarea bănească a concernelor vizate. În acest context se vorbeşte de cîteva miliarde care ar urma să fie plătite concernelor, obligate să treacă locuinţele în posesia landului Berlin. Dacă parlamentul se opune, urmează o nouă rundă de strîngere de semnături, prevăzute pentru organizarea propriu zisă a plebiscitului. (În acest caz e nevoie de 170.000 de semnături, ceea ce reprezintă 7 la sută a berlinezilor cu drept de vot.)
Propunerea etatizării a stîrnit o vie controversă. Cancelara Merkel s-a pronunţat luni împotriva naţionalizărilor proiectate. O părere similară are şi şefa Partidului Social-Democrat. Liderul creştin-social bavarez s-a dovedit a fi cel mai vehement adversar al proiectului, calificînd-ul drept o „idee socialistă”. Contra naţionalizării parţiale a unor concerne imobiliare sînt şi reprezenanţii Partidului Liberal şi Alternativei pentru Germania (AfD).
Pentru soluţia etatizării s-a pronunţat, în schimb, conducerea Partidului Stîngii şi cea a Partidului Ecologist.