Germania a aprobat pe 14 decembrie achiziționarea a 35 de avioane F-35 fabricate în SUA, ca parte a unei revizuiri a doctrinei militare provocate de invazia Rusiei în Ucraina.
Comisia pentru buget a parlamentului german a aprobat opt proiecte în valoare totală de 13 miliarde de euro, inclusiv achiziționarea de avioane de luptă F-35 în valoare de 10 miliarde de euro.
Având în vedere provocările actuale în materie de securitate, inclusiv războiul Rusiei în Ucraina, cooperarea strânsă între aliați este mai importantă ca niciodată, se spune într-o declarație a ambasadei SUA la Berlin după aprobarea achiziției.
„Programul german F-35 va asigura continuarea angajamentelor Germaniei în cadrul alianței și va garanta descurajarea credibilă a NATO în viitor”, a precizat ambasada.
Ambasadoarea Amy Gutmann a declarat pe Twitter că parteneriatul de apărare dintre SUA și Germania nu a fost niciodată mai puternic și este un pilon-cheie al parteneriatului transatlantic al NATO.
Se așteaptă ca livrarea celor 35 de avioane să aibă loc între 2026 și 2029, se mai spune în comunicatul ambasadei.
Putin s-a înșelat în estimarea curajului ucrainenilor
Berlinul a anunțat în martie planurile de achiziționare a avioanelor pentru a-și înlocui flota îmbătrânită de avioane Tornado. Însă Ministerul Apărării și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acest plan, avertizând asupra „întârzierilor și costurilor suplimentare”.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că războiul din Ucraina a determinat Germania să facă această investiție, cea mai mare sumă alocată armatei după Al Doilea Război Mondial.
Comisia pentru buget a aprobat, de asemenea, achiziționarea de noi puști de asalt și sisteme radio și modernizarea transportoarelor blindate Puma.
Finanțarea provine dintr-un fond de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei pe care Scholz l-a anunțat la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie.
Vorbind în fața parlamentarilor pe 14 decembrie, Scholz a subliniat că Uniunea Europeană rămâne unită în sprijinul său pentru Ucraina. El a mai spus că președintele rus Vladimir Putin a calculat în mod fundamental greșit unitatea Europei și a Occidentului democratic înainte de a lansa invazia. De asemenea, Putin s-a înșelat în estimarea curajului ucrainenilor, a declarat Scholz în fața legislatorilor.
Privind retrospectiv anul 2022, a mai spus Scholz, războiul de agresiune rusesc a fost un punct de cotitură „pentru întreaga Europă și pentru întreaga lume” și a afirmat că Germania și Europa vor continua să fie ferm alături de Ucraina.
Sprijinul pentru Ucraina, inclusiv sancțiunile împotriva Rusiei, va fi menținut și intensificat atâta timp cât Putin va continua războiul, a adăugat Scholz, iar în 2023, UE va oferi Ucrainei un nou ajutor financiar de 18 miliarde de euro.
„Nimeni nu suferă la fel de mult ca ucrainenii din cauza războiului Rusiei, iar noi suntem ferm alături de ei”, a spus el.