Linkuri accesibilitate

Președintele Germaniei a calificat drept „fake news” informațiile că Moldova riscă să piardă regimul liberalizat de vize cu UE


Președinta Maia Sandu (d) și omologul său german Frank-Walter Steinmeier (s), 29 septembrie, 2021

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a calificat drept „fake news” informațiile apărute în publicația EuObserver că Moldova riscă să piardă regimul liberalizat de vize cu UE.

„Am citit cu aceeași surprindere acest mesaj ca și Dvs. atunci când am aterizat astăzi aici [Chișinău – n.r.]. La Berlin și la Ministerul de Interne Federal, m-am informat și am aflat că nu este o știre adevărată. Este vorba pur și simplu de fake news”, a spus Frank Walter Steinmeier în cadrul declarațiilor de presă făcute miercuri la Chișinău, împreună cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Publicația EuObserver a publicat o știre despre faptul că Moldova ar risca să piardă regimul liberalizat de vize cu UE din cauza numărului mare de șederi ilegale și a numărului considerabil de cereri de azil nefondate.

Moldova a înregistrat un salt de 429% în iunie–august 2019 și iunie–august 2021, se menționează într-un document publicat de către EuObserver și datat cu 27 septembrie curent.

„În cazul unei îmbunătățiri reduse sau a unei lipse generale de progres [...], Comisia Europeană ar trebui, în opinia noastră, să sublinieze că declanșarea mecanismului de suspendare a regimului de vize (Visa Suspension Mechanism) este o opțiune reală”, se arată în documentul citat.

În pofida condițiilor pandemice, Germania a înregistrat o creștere a „șederilor neautorizate” din partea cetățenilor Albaniei, Moldovei și Ucrainei, mai scrie EuObserver.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG