Linkuri accesibilitate

Gh. Cojocaru: Avansarea pe calea integrării în UE se va face printr-un parteneriat cu România și Polonia


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, președintele României, Klaus Iohannis, președinta R. Moldova, Maia Sandu și președintele Poloniei, Andrzej Duda. Chișinău, 27 august 2021
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, președintele României, Klaus Iohannis, președinta R. Moldova, Maia Sandu și președintele Poloniei, Andrzej Duda. Chișinău, 27 august 2021

În discuția lui săptămânală cu biroul nostru de la Chișinău, istoricul Ghe. Cojocaru s-a oprit, în dialog cu Vasile Botnaru, asupra recentei aniversări a trei decenii de independență a R. Moldova:

Gh. Cojocaru: Avansarea pe calea integrării în UE se va face printr-un parteneriat cu România și Polonia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:21 0:00
Link direct

Gheorghe Cojocaru: „Fără nicio îndoială, festivitățile desfășurate la Chișinău, consacrate celor trei decenii de la declararea independenței de stat a Republicii Moldova, la care au participat în premieră absolută președinții României, Poloniei și Ucrainei, au transmis un mesaj puternic, simbolic și politic în egală măsură, în ceea ce privește prioritățile cursului de politică externă, preconizat de președinta Maia Sandu. Este de presupus că avansarea pe calea integrării în Europa se va face printr-un parteneriat strâns cu România și Polonia, cele două motoare care ar putea tracta cu o viteză în plus Republica Moldova și Ucraina în spațiul european.”

Europa Liberă: Președinta Maia Sandu a schițat un fel de parteneriat multilateral, în special s-a prezentat la inițiativa de la Batumi, unde a semnat Declarația privind integrarea europeană a celor trei state – Georgia, Republica Moldova și Ucraina – membre ale Parteneriatului Estic. Apoi a fost la Kiev, unde a aderat la „Platforma Crimeea”, lansată de președintele Zelenski, ceea ce i-a nemulțumit pe ortacii fostului președinte socialist. A urmat apoi întâlnirea de la Chișinău și în legătură cu asta vreau să vă întreb: de ce autoritățile Georgiei nu s-au numărat printre invitații Maiei Sandu la ceremoniile din 27 august?

Gheorghe Cojocaru: „Președinția este cea care a optat pentru un asemenea format justificat, probabil, într-un fel sau altul și poate că în primul rând, prin legăturile directe de vecinătate dintre statele invitate la festivitățile din 27 august. Însă în legătură cu Georgia, cu care Republica Moldova se regăsește, așa cum ați precizat, în cadrul Parteneriatului Estic, ar trebui să amintim că această fostă republică sovietică, ca și Republica Moldova, cândva a recunoscut, imediat după România, independența de stat votată de Parlamentul de la Chișinău, înainte ca Ucraina să facă un pas similar la sfârșitul anului 1991.”

Europa Liberă: Cu prilejul zilei de 27 august, o felicitare protocolară de la Vladimir Putin a făcut deliciul presei, „prietenii” Maiei Sandu au accentuat că Putin a numit-o „Maia Grigorievna” de o manieră sovietică. Ar trebui să i se atribuie o semnificație aparte acestei felicitări semnate de Putin?

Gheorghe Cojocaru: „Da, într-adevăr, asemenea gesturi sunt parte a uzanțelor protocolare diplomatice, respectate la cel mai înalt nivel politic. În același timp, este pentru prima dată când președinta Maia Sandu primește felicitările președintelui Vladimir Putin, care își arată astfel deschiderea pentru dezvoltarea relațiilor tradiționale dintre cele două state. Din perspectiva unei viitoare vizite a Maiei Sandu la Moscova, despre care se vorbește de mai mult timp, această felicitare a lui Vladimir Putin era indispensabilă, deși nu are cum să sune ca o invitație de a urca deja în avionul cu destinația capitalei ruse.”

Europa Liberă: Imaginar trecem în revistă declarațiile și acțiunile autorităților prilejuite de Ziua Independenței și de Ziua Limbii Române. Până și bașcanul de la Comrat a acceptat că limba este română, și primarul de Chișinău a pus punct în polemică, Academia a revendicat modificarea articolului 13, în schimb, opoziția parlamentară continuă să pună piciorul în prag, să zicem așa, a lipsit de la festivitățile din 27 august și sărbătoarea din 31 august a căutat s-o readucă iar în albia ideologică cunoscută. Cum vă explicați această atitudine?

Gheorghe Cojocaru: „Prin aceea că liderilor formațiunilor socialiste și comuniste le sunt străine valorile de bază pe care s-a clădit Republica Moldova în toți acești 30 de ani de la declararea independenței.

Nu întâmplător, să amintim, pe timpul președintelui Vladimir Voronin Ziua Independenței a fost substituită cu Ziua republicii, iar Sărbătoarea Limbii Române – cu sărbătoarea limbii noastre de stat, inventată de ingenioasa guvernare agrariană. După asemenea experimente nocive, chiar dacă liderii socialiști și comuniști rămân captivi incurabili ai propagandei sovietice de altădată, societatea de astăzi, mult mai evoluată în comparație cu trecutul recent, este în drept să aștepte într-un orizont rezonabil de timp readucerea cadrului constituțional în strictă concordanță cu adevărul științific despre limba română vorbită în Republica Moldova.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG