Gheorghe Cojocaru: „Proiectul Partidului Democrat de amendare a sistemului electoral actual pe liste de partide și de trecere la votul uninominal încă nu era depus la secretariatul Parlamentului, când de-a lungul principalelor artere de circulație erau deja instalate primele afișe de publicitate în favoarea inițiativei respective. Neașteptând reacția instituției legislative sau a Comisiei de la Veneția, democrații au apucat taurul de coarne, cum se spune, încercând să se adreseze direct alegătorului, deși nu acesta va fi cel care va supune votului amendamentele formulate de Partidul Democrat.”
Europa Liberă: Campanie publicitară care costă, probabil, niște bani, de fapt, se numește de informare. Și Partidul Democrat dă senzația că s-ar grăbi undeva, că pune căruța înaintea calului.
Gheorghe Cojocaru: „Se grăbește sau nu, sigur, calculul democraților este să nu întârzie. Dar contează înainte de toate rezultatul, fiind clar că aceștia urmăresc realmente modificarea sistemului electoral. Este de remarcat că inițiativa respectivă este promovată în strictă conformitate cu cadrul juridic, fiind solicitată și expertiza Comisiei de la Veneția. Este de constatat, totodată, că prin această inițiativă Partidul Democrat a intrat de facto în campania electorală, surprinzându-și adversarii politici, și de pe stânga, și de pe dreapta scenei publice.”
Europa Liberă: Dumneavoastră cum vedeți accentele pe care le pune Partidul Democrat în această campanie de promovare a inițiativei?
Gheorghe Cojocaru: „Campania aceasta este gândită ca una pozitivă, sugerându-se că nimeni altul decât alegătorul va fi cel care va avea de câștigat de pe urma amendării cadrului electoral. Alegătorul își va alege direct deputatul, nu o listă oarecare de partid. Acesta va fi întreg câștigul său. Că e mult, că e puțin, se pot găsi argumente și într-un sens, și-n altul.”
Europa Liberă: Din avalanșa aceasta de cuvinte, dumneavoastră, dacă ar fi să deduceți o listă de argumente în favoarea inițiativei cu care operează Partidul Democrat, ce ați trece pe listă drept argument?
Gheorghe Cojocaru: „În primul rând, se pleacă de la o anumită nemulțumire a oamenilor față de votul pe listele anonime de partid, determinându-i să creadă că, iată, prin inițiativa respectivă li se oferă o cale de a-și lua puterea înapoi. Apoi, că vor avea posibilitatea de a-și alege deputatul în cunoștință de om și de cauză, în cadrul unor circumscripții aparte. Că anume votul uninominal va asigura o mai bună selecție a corpului deputaților. Și, nu în ultimul rând, se sugerează că, astfel aleși, viitorii deputați nu vor mai fi slugi pe la partide, ci adevărați servitori ai poporului suveran care le-a dat mandatul. Cu alte cuvinte, la orizont se conturează deja o splendoare de Parlament!”
Europa Liberă: Vă înțeleg ironia, dar care ar fi concluzia dumneavoastră acum, înainte de discuții temeinice?
Gheorghe Cojocaru: „Concluzia ar fi să se aprobe cât mai repede propunerile democraților și să se procedeze neîntârziat la alegeri parlamentare anticipate, ca să-i vedem cât mai grabnic la treabă pe adevărații purtători ai suveranității poporului.”