Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: Partidele de dreapta trebuie să știe că erorile strategice duc la eșec


Analistul politic Gheorghe Cojocaru
Analistul politic Gheorghe Cojocaru

Vasile Botnaru stă de vorbă cu Gheorghe Cojocaru care comentează cele mai recente evenimente politice: reașezări, alianțe, promisiuni și strategii politice în vederea alegerilor parlamentare anticipate.

Gheorghe Cojocaru: Erorile strategice produc eșecuri electorale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:57 0:00
Link direct

Gheorghe Cojocaru: „Dacă socialiștii lui Igor Dodon au bătut palma cu comuniștii lui Vladimir Voronin, producând prima surpriză de proporții a alegerilor parlamentare anticipate, forțele de dreapta cu cea mai mare vizibilitate - Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr -, care reprezintă contraponderea stângii radicale și revanșarde, nu se vor regăsi în fostul Bloc ACUM în această campanie electorală, ci promit să-și dea mâinile în viitorul parlament care va rezulta din scrutinul din 11 iulie.”

Europa Liberă: Un alegător mai pasionat s-ar putea întreba: cum așa, socialiștii lui Dodon și comuniștii lui Voronin, după ce s-au certat ca la ușa cortului ani de-a rândul, reușesc să dea la o parte animozitățile și în fața unui pericol, cum zic ei, se unesc, în timp ce forțele care au sprijinit-o pe Maia Sandu în turul doi al alegerilor prezidențiale, conștienți și ei de un pericol al revanșei, așa cum spuneți Dvs., nu se pot aduna împreună pentru a replica câștigul de la prezidențiale?

Gheorghe Cojocaru: „Șocul înfrângerii lui Dodon în alegerile prezidențiale l-a readus, după cum se vede, cu picioarele pe pământ, mai ales că în ultimul timp a comis o serie de erori tactice, care i-au ușurat Maiei Sandu sarcina de a dizolva parlamentul. Coalizarea stângii în jurul socialiștilor este însă un obiectiv strategic, pe care Igor Dodon l-a tratat ca atare, creându-și în acest fel premisele necesare pentru a putea pretinde pârghiile viitoarei guvernări. Pe de altă parte, după succesul la prezidențialele de anul trecut, dreapta întârzie, dacă deja nu a întârziat definitiv, întârzie să realizeze că și pentru ea, ca și pentru partidele de stânga, coalizarea este, de asemenea, un obiectiv strategic, dacă vrea realmente să-și asigure un mandat pentru următorii patru ani. Lipsa de reacție pe dreapta la mișcarea socialiștilor și comuniștilor va dezechilibra scena politică și va pune în dificultate alegătorul proeuropean, mai ales că erorile de natură strategică, după cum se știe, duc la pierderea războaielor electorale.”

Europa Liberă: Sondajele de opinie, care nu plac sigur că partidelor, arată că nu toată lumea în egală măsură are șanse de accedere în viitorul parlament, ne referim, în primul rând, la șansele inegale ale celor două formațiuni care au format pe timpuri Blocul ACUM. Ce soluție ar fi pentru ca să fie o competiție cu șanse?

Gheorghe Cojocaru: „Da, într-adevăr, cu Maia Sandu președinte, Partidul Acțiune și Solidaritate este în creștere de popularitate și sprijin electoral, în timp ce Partidul Demnitate și Adevăr, cu un bazin electoral de circa 3-5 la sută, după cum arată sondajele de opinie, va trebui să treacă un necruțător examen public la viitoarele alegeri. Dacă PAS-ul își are deja asigurat în loc important în configurația parlamentară de după 11 iulie, cei de la Demnitate și Adevăr se află într-o situație mult mai complicată, orice decizie inadecvată putând să-i coste viitorul politic. Soluția ar presupune un efort de autodepășire din partea liderilor Platformei Demnitate și Adevăr, pentru a nu cădea în capcana amăgirilor de sine, după cum pare că deja se întâmplă.”

Europa Liberă: Eu v-aș invita să ne uităm un pic în oglinda retrovizoare după ce parlamentul este deja dizolvat și se intră în campania electorală. Ce rezultate și ce impresii lasă în urma lor cele două partide de dreapta din fostul deja legislativ, iarăși mă refer la PAS și la PPDA?

Gheorghe Cojocaru: „Cele două brațe ale fostului Bloc ACUM au avut și momentele lor de glorie, când au pus punct dominației oligarhice și au preluat puterea prin coabitarea cu socialiștii, au avut și momente de cădere la trecerea în opoziție, din toate acestea acumulând o experiență politică și de stat extrem de prețioasă și maturizându-se sub ochii alegătorilor. S-a văzut că și Partidul Acțiune și Solidaritate, și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr sunt profund atașate valorilor democratice și europene și au oameni care merită să se regăsească și în viitorul parlament.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG