Un punct de vedere săptămânal în dialog cu istoricul Gheorghe Cojocaru despre rocadele de pe scena politică. Și din culisele ei.
Gheorghe Cojocaru: „Un nou viraj amețitor se anunță în viața politică: după mariajul de scurtă durată cu Blocul ACUM, președintele Dodon încearcă să seducă conducerea Partidului Democrat, invitând-o să i se așeze alături în capul mesei. Din câte se vede astăzi, pețitorii socialiști au rezervat din timp scaunele pentru democrații fostului premier Pavel Filip, rămânând la discreția Partidului Democrat să aleagă momentul potrivit pentru a bate palma”.
Europa Liberă: Judecând după declarațiile unor fruntași, suntem foarte aproape de acest moment, dacă nu cumva a și sosit, nu?
Gheorghe Cojocaru: „Tot mai multe semne par să confirme presupoziția, lansată ceva vreme în urmă, că, mai devreme sau mai târziu, colaborarea, neperfectată legal, între socialiști și democrați va trebui să iasă la lumină. În timp ce socialiștii, cu gândul la alegerile prezidențiale din toamnă, invită franc democrații să li se alăture, fruntașii Partidului Democrat formulează niște condiționalități, trasează niște „linii roșii” strategice care nu vor putea fi încălcate într-un eventual tandem cu formațiunea președintelui Dodon. Numai că dacă anul trecut Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor erau îndemnați direct din exterior să-și dea mâna, astăzi factorul extern este ca și inexistent și aproape că indiferent, dacă nu dezinteresat de un asemenea tip de concubinaj. Lăsați mai curând pe cont propriu, liderii celor două partide, sub bagheta președintelui Dodon, au toată libertatea să iasă la braț în văzul lumii.”
Europa Liberă: Tot de la unii fruntași ai democraților, dar și din tabăra socialiștilor am aflat că noua guvernare sau alianță va avea la bază acordul din vara trecută dintre Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor.
Gheorghe Cojocaru: „Poate că prin aceste declarații se urmărește reintrarea în grațiile Occidentului, odată ce socialiștii, este de presupus, ar păstra în continuare binecuvântarea Kremlinului. Numai că Pavel Filip nu-i Maia Sandu și nici Partidul Democrat nu poate fi confundat cu Blocul ACUM, care, eventual, ar putea pretinde drepturile de autor asupra acordului încheiat cu socialiștii anul trecut.”
Europa Liberă: Cât de adevărate vi se par declarațiile precum că Partidul Democrat este, practic, forțat să accepte mâna întinsă de Igor Dodon?
Nu toți fruntașii democrați sunt dependenți de niște dosare cu conținut compromițător
Gheorghe Cojocaru: „Presa este plină de tot felul de istorii, mai mult sau mai puțin adevărate, despre afacerile oneroase ale unor fruntași democrați sau despre interesele obscure ale unor oameni de afaceri din rândul Partidului Democrat, fapt care i-ar face să fie extrem de flexibili față de oferta socialiștilor. Evident, nu toți fruntașii democrați sunt dependenți de niște dosare cu conținut compromițător, dar totul va depinde de cei care vor da tonul și de sprijinul real de care se bucură în masa democraților. Pe de altă parte, o realitate este și dorința democraților să se instaleze la guvernare, mai ales după ce au împărțit puterea în teritoriu cu Partidul Socialiștilor.”
Europa Liberă: Cum credeți, negocierile dintre cele două partide pot fi considerate deja un prim pas spre alianța PD-PSRM?
Gheorghe Cojocaru: „Da, așa pare să fie, un prim pas spre o „Moldovă europeană”, pe care Partidul Democrat ar vrea să o edifice, de această dată, nu cu dreapta proeuropeană, cum ar fi firesc, dar cu Partidul Socialiștilor al președintelui Dodon.”