Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „Reținerea lui Stoianoglo este un semnal că guvernarea a decis să apuce taurul de coarne”


Gheorghe Cojocaru. Imagine de arhivă
Gheorghe Cojocaru. Imagine de arhivă

Istoricul Gheorghe Cojocaru, despre operațiunea fulgerătoare de marți, când procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a fost suspendat din funcție și reținut sub acuzația de corupție și altele, acuzații pe care le respinge.

Gheorghe Cojocaru: „Reținerea lui Stoianoglo este un semnal că guvernarea a decis să apuce taurul de coarne”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:23 0:00
Link direct

Gheorghe Cojocaru: „Reținerea procurorului general, Alexandru Stoianoglo, după ce i s-au incriminat mai multe capete de acuzare, unele încă de pe timpul când îndeplinea funcția de președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, zguduie din temelii nu numai sistemul juridic, dar și lumea politică. Reacția fostului președinte Igor Dodon, actual lider al Partidului Socialiștilor, la momentul reținerii lui Stoianoglo confirmă faptul că anumite medii politice sunt extrem de sensibile la ceea ce își propune să întreprindă în domeniul combaterii corupției la vârf actuala guvernare.”

Europa Liberă: Reținerea procurorului Stoianoglo a fost prefațată de o serie de descinderi la câteva instituții de stat, urmare a cărora au fost „pescuiți” mai mulți figuranți, așa, mai mici, de un calibru mult sub cel al procurorului general. Este clar, deci, că guvernare a început să măture ca o mătură nouă ce este. Cum apreciați, cum comentați acest început de proces de curățare a sistemului, așa cum l-a promis guvernarea?

Gheorghe Cojocaru: „Reținerea procurorului general este un alt nivel de intervenție în efortul de eradicare a corupției. Este o măsură fără precedent, chiar dacă sunt cunoscute și alte cazuri ale unor procurori generali care au avut probleme cu justiția. Reținerea lui Alexandru Stoianoglo este un semnal că guvernarea a decis să apuce taurul de coarne. Întrebarea care se pune la acest moment este dacă există suficiente probe pentru ducerea acestui caz la un sfârșit logic sau s-ar putea ca dosarul în cauză să aibă un alt deznodământ.

Ce au înțeles oamenii din reținerea procurorului general Alexandru Stoianoglo?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00

Este evident însă că cel care a fost numit în funcție de fostul președinte Dodon nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, iar sub conducerea sa procuratura, ca instituție, n-a dat randamentul scontat, mai ales că a trebuit să funcționeze până mai ieri într-un „stat capturat”. Faptul că nu s-au mai fabricat dosare la comandă nu este îndeajuns pentru a se remedia situația din justiție. Examinarea competentă a cazului său în justiție, în strictă conformitate cu legea, așa cum își doresc realmente instituțiile de vârf ale statului, va da un răspuns lămuritor la acuzațiile lui Alexandru Stoianoglo.

Ceea ce pentru procurorul general pare a fi o răfuială a „statului capturat”, evident, de noua guvernare, pentru cei care așteaptă răspunsul la întrebările legate de marile hoții ale secolului ar putea fi, dimpotrivă, începutul demontării vechiului sistem și al decapturării statului. Timpul va da răspuns la această dilemă. Acum, însă, fostul procuror general n-ar putea decât să regrete că a refuzat repetat să prezinte situația în justiție în fața corpului legislativ, unde ar fi avut prilejul să explice mai pe larg modul în care vede realitățile actuale.”

Europa Liberă: Eu zic să-l numim suspendat, încă e devreme să zicem că-i fost procuror. Pe multă lume a surprins modul în care a găsit dânsul de cuviință să atragă în această „reglare de conturi” Delegația Uniunii Europene și societatea civilă. Cum credeți, ce a urmărit, de fapt, procurorul?

Comentarea publica a interceptărilor telefonice nu pare să intre în fișa postului procurorului general...

Gheorghe Cojocaru: „Ambasadori și instituții occidentale la Chișinău au mai fost atacați din anumite zone politice, iar procurorul general, după cum se vede, s-a lăsat molipsit de acest virus anti-occidental. Cu atât mai regretabil, cu cât comentarea publica a interceptărilor telefonice nu pare să intre în fișa postului procurorului general. Cu voia sau fără voia lui, Stoianoglo s-a hazardat să „facă justiție” într-un domeniu al relațiilor subtile internaționale, pe care nu-l cunoaște și nu-l stăpânește, iar consecințele acestei ieșiri inopinate la rampă pun într-o lumină nefavorabilă instituția procuraturii.”

Europa Liberă: Deci, mai curând și-a tăiat creanga de sub picioare decât s-a ajutat? Asta o confirmă și unii comentatori care, de altfel, nu văd nimic culpabil în acele discuții la care a făcut trimitere Stoianoglo. Voiam să vă mai întreb despre amenințarea cu proteste. Cum interpretați reacția lui Igor Dodon și a altor lideri socialiști la reținerea procurorului general, cei care au anunțat doliu după statul de drept și democrație?

Gheorghe Cojocaru: „Da, este evident că vin timpuri grele pentru unii, mai ales pentru cei cu pufușor pe botișor, care vor trebui să se pregătească pentru întâlnirea inevitabilă cu justiția, care justiție, la rândul său, va trebui să facă și ea un efort de autodepășire. Iar în ceea ce privește amenințările și apelurile de a ieși în stradă, oamenii ar face bine să se întrebe, înainte de a merge la proteste, dacă nu cumva prin marile hoții rămase până azi nepedepsite li s-a intrat direct în buzunarul propriu, indiferent că sunt de la Chișinău sau de la Comrat.”

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG