Linkuri accesibilitate

Dumitru Robu va exercita pentru a doua oară interimatul funcției de procuror general


Procurorul Dumitru Robu la tribuna centrală a parlamentului. Imagine de arhivă
Procurorul Dumitru Robu la tribuna centrală a parlamentului. Imagine de arhivă

Consiliul Superior al Procurorilor s-a adunat astăzi să decidă cine va asigura interimatul la șefia Procuraturii Generale până se va clarifica soarta procurorului general, Alexandru Stoianoglo, dar și a funcției ocupate de el în ultimii aproape 2 ani. Stoianoglo a fost reținut aseară, pe 72 de ore, în urma unei sesizări a deputatului PAS Lilian Carp, fiind acuzat între altele de corupere pasivă și declarații mincinoase în legătură cu relația sa cu omul de afaceri controversat Veaceslav Platon. Noua putere în frunte cu președinta Maia Sandu și partidul PAS fondat de ea vede în Stoianoglo un obstacol major în calea îndeplinirii promisiunilor de a combate corupția.

Dumitru Robu va exercita pentru a doua oară interimatul funcției de procuror general
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:23 0:00
Link direct

Pentru exercitarea temporară a funcției de procuror general, Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat pe Dumitru Robu, cel care a mai exercitat interimatul în vara lui 2019 îndată după demisia lui Eduard Harunjen din funcția de procuror general, odată cu plecarea de la putere a Partidului Democrat, condus de Vladimir Plahotniuc. În cadrul audierilor, Dumitru Robu a dat asigurări că ar dispune de suficiente pârghii ca să investigheze dosare de rezonanță, inclusiv furtul miliardului de dolari din sistemul bancar din R. Moldova.

„Consider că în perioada nominalizată urmează să continue toate cauzele de rezonanță la care societatea de mai mult timp așteaptă o reacție adecvată din partea Procuraturii. Consider că cele începute în toamna 2019 pot avea continuitate și toate cauzele care au fost demarate în perioada exsercitării interimatului funcției pot fi deferite justiției, iar societatea să primească răspuns la foarte multe întrebări, inclusiv la cazul cel mai mare - furtului miliardului”.

În seara acestei zile, președinta Maia Sandu a semnat decretul de numire a lui Dumitru Robu în funcție.

În rândul membrilor CSP, opiniile privind numirea unui procuror general interimar au fost împărțite. În timp ce președinta consiliului, Angela Motuzoc, a lăsat să se înțeleagă că lucrurile au evoluat rapid, ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, s-a arătat convins că cinci zile, atât cât are la dispoziție CSP pentru a desemna un procuror general interimar, e prea mult.

Între timp, adjunctul procurorului general, Ruslan Popov, suspendat și el din funcție, a anunțat că Alexandru Stoianoglo a atacat la Curtea de Apel hotărârea CSP pe motiv de pornire a urmăririi penale. Între altele, Popov le-a reproșat membrilor CSP că au ignorat cererea lui Alexandru Stoianoglo prezentată marți, în cadrul ședinței consiliului, prin care cerea revocarea unuia din membrii consiliului pe motiv de conflict de interese.

„La declarația scrisă a dlui Stoianoglo, prezentată Consiliului Superior al Procurorilor, dumnealui a anexat patru seturi de documente, înscrisuri, care confirmă faptul că ceea ce a înscris în adresarea sa Lilian Carp sunt pur niște interpretări personale a unor circumstanțe de fapt, care i-au devenit cunoscute din sursele media și din alte surse neoficiale și la care sunt probe, inclusiv administrate în cadrul procedurilor penale pendinte că ele, de fapt, reprezintă niște aberații.”

Într-o reacție la reținerea procurorului general, președinta Maia Sandu a amintit că așteptarea cetățenilor moldoveni e „un trai mai bun într-o țară eliberată din strânsoarea clanurilor corupte”. Șefa statului notează că decizia de marți seara aparține CSP, iar cea de reținere a lui Alexandru Stoianoglo – procurorului desemnat de consiliu. Maia Sandu a îndemnat oamenii legii să respecte „cu strictețe legea, să nu fie comise abuzuri, iar oricine a comis ilegalități să plătească, conform legilor în vigoare”.

Reținerea lui Alexandru Stoianoglo a fost criticată de deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Vlad Bătrîncea, vicepreședinte al Parlamentului, a anunțat pentru duminică acțiuni de protest pentru „a apăra statul de drept și democrația” afirmând că Republica Moldova redevine stat capturat.

Între timp, procurorul pe caz, Victor Furtună, a declarat că soția lui Alexandru Stoianoglo, despre care unele media au scris că ar fi reținută, a fost eliberată. Marți seara, Stoianoglo a fost plasat pentru 72 de ore în izolatorul de detenție preventivă al Inspectoratului de poliție Chișinău. Reținerea a fost dispusă într-o cauză penală pornită pe patru capete de acuzare, incriminându-i-se abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, coruperea pasivă și darea declarațiilor mincinoase în fața unui organ competent.

XS
SM
MD
LG