Pe fondul creșterii îngrijorărilor legate de eventuala implicare a regiunii transnistrene în conflictul din Ucraina, a vizitat săptămâna aceasta Chișinăul Charles Michel, președintele Consiliului European, care a asigurat autoritățile moldovene, din nou, de sprijinul total al structurilor comunitare. În interviul său săptămânal pentru radio Europa Liberă, istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru spune că acest context regional justifică graba de care dă dovadă Chișinăul în completarea chestionarelor primite de la Uniunea Europeană pe baza cărora se va evalua dacă R. Moldova îndeplinește criteriile de aderare.
Gheorghe Cojocaru: „În contextul războiului din Ucraina și în condițiile în care în stânga Nistrului o mână invizibilă pune la cale noi provocări, cele mai recente fiind alertele cu bombă neconfirmate, din fericire, într-o serie de instituții transnistrene, în chiar ziua în care la Chișinău sosea Charles Michel, președinta Maia Sandu a anunțat la conferința de presă comună cu înaltul oaspete de la Bruxelles că este deja în curs de definitivare a doua parte a chestionarului necesar de completat pentru procedurile de aderare la UE”.
Europa Liberă: Ultimele zile sunt deosebit de tensionate și pe frontul din Estul Ucrainei. Înainte de 9 mai, se așteaptă să se producă ceva, dar ce anume, de mai rău sau de mai bine, nu știe exact nimeni. În aceste împrejurări, ce semnificație pot avea niște proceduri birocratice de completare a chestionarului pentru Bruxelles ?
Gheorghe Cojocaru: „Au o semnificație majoră. În pofida tuturor tensiunilor și îngrijorărilor legate de războiul din Ucraina, autoritățile de la Chișinău, și președinția, și guvernul, lucrează la unison și cu multă dedicație pentru a fructifica oportunitățile apărute în contextul tragediei ucrainene și a aduce Republica Moldova în familia europeană. Dacă se va continua în ritmul acesta, tot atât de alert ca și atunci când s-a completat prima parte de chestionar pentru a produce o surpriză plăcută înainte de Sfintele Sărbători Pascale, către Ziua Europei, după cum se vede, s-ar putea completa și partea a doua a chestionarului. Presiunea contextului își pune amprenta asupra ritmului cu care se lucrează și, cu atât mai mult, întreg efortul guvernării pentru prezentul și viitorul european al Republicii Moldova trebuie apreciat la justa lui valoare.”
Europa Liberă: Nu este prea mare viteza cu care se completează aceste chestionare? Clasa politică, societatea civilă și societatea în ansamblul ei, n-ar trebui să fie mai bine informate în privința răspunsurilor guvernării actuale la toate întrebările din chestionarele UE?
Gheorghe Cojocaru: „Probabil, nimeni, nici guvernarea n-ar fi împotriva unor discuții și dezbateri publice pe marginea unor evaluări într-un domeniu sau altul de interes prioritar, însă, iarăși, suflul războiului din Ucraina, starea de urgență din R. Moldova și calendarul UE dictează un alt ritm decât cel de până la invazia rusă. Scopul în acest caz este mult mai important decât procesul în sine, care este abia la început, iar toate acțiunile autorităților, derulate sub impactul unor circumstanțe extraordinare, trebuie să servească obiectivul european.”
Europa Liberă: Pe acest drum spre UE, R. Moldova și Georgia s-au aliniat în spatele Ucrainei care luptă cu arma în mână. Conducerea de la Kiev chiar s-a arătat deranjată de faptul că Moldova și Georgia ar încerca să se agațe și ele de trenul ucrainean. Cum ați descrie astăzi relațiile dintre Chișinău și Kiev?
Gheorghe Cojocaru: „R. Moldova este solidară cu Ucraina și face tot ce poate pentru a ajuta poporul ucrainean în aceste vremuri grele. Cu particularitățile sale de stat neutru, R. Moldova este parte a efortului internațional de asistență a Ucrainei, mai ales în plan umanitar. Și Ucraina, care este azi pusă la grea încercare, și R. Moldova, și Georgia, au propriile lor aspirații europene și resurse pentru a parcurge drumul spre Bruxelles. Iar, vizita unei delegații în frunte cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, la Kiev, și prezența unei delegații parlamentare ucrainene la Chișinău în aceste zile sunt dovezi clare ale unor relații calde, de prietenie și de bună vecinătate între cele două state”.