Linkuri accesibilitate

Parlamentul European cere statutul de țară candidată la UE pentru R. Moldova


Sediul Parlamentului European de la Bruxelles.
Sediul Parlamentului European de la Bruxelles.

Parlamentul European a dezbătut și adoptat joi, 5 mai, rezoluția privind Republica Moldova, text care sprijină deplin cererea de aderare la UE înaintată de Chișinău. „Noi, Parlamentul European, cerem acordarea Republicii Moldova a statutului de țară candidată la intrarea în Uniunea Europeană”, se arată în rezoluție.

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan, unul din autorii rezoluției, a precizat într-o postare pe Facebook că alte puncte importante ale documentului sunt:

  • cererea ca Republica Moldova să fie integrată în „piața unică a Uniunii Europene. Prin accesul la piața unică, produsele moldovenești vor putea fi exportate liber pe piața europeană, vor veni mai mulți investitori în Republica Moldova, vor apărea noi locuri de muncă și oamenii se vor bucura de standarde de calitate ale produselor la fel ca standardele de calitate din țările Uniunii Europene.
  • creșterea „sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova”
  • cererea adresată Comisiei Europene pentru ca executivul european „să înainteze o propunere privind liberalizarea deplină a transporturilor și a comerțului dintre Republica Moldova și Ucraina”.

Mureșan, vicepreședintele grupului PPE și președintele delegației PE pentru relațiile cu R. Moldova, a repetat că „Republica Moldova este la fel de importantă pentru securitatea și stabilitatea Uniunii Europene cum este și Ucraina”.

În cursul dezbaterilor din PE, europarlamentarul român Dragoș Tudorache, raportor pentru R. Moldova, a susținut rezoluția cu argumentul că de la începerea invaziei ruse în Ucraina, R. Moldova face un efort „uriaș”, fiind țara care a primit numărul cel mai mare de refugiați de război, pe cap de locuitor. „Mesajul pe care trebuie să-l dăm cetățenilor RM e că ei sunt cetățeni ai Europei unite”, a spus Tudorache, raportorul pentru Republica Moldova în Parlamentul European.

Fostul președinte al României Traian Băsescu a atras atenția și asupra poziției geo-politice ingrate a Republicii Moldova, în acest moment: „strivită între interesele a două blocuri gigantice - UE și Rusia - mica republică pro-europeană are la frontiera de est armata rusă, iar la frontiera de vest o Uniune Europeană care parcă ezită să-i deschidă ușile. Cer ca UE să-i acorde statut de țară candidată”, le-a spus Băsescu joi membrilor Parlamentului European.

Olivér Várhelyi în Parlamentul European
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:14 0:00

În deschiderea dezbaterii, comisarul european pentru vecinătate Olivér Várhelyi a declarat că, în acest moment, Comisia Europeană examinează „într-un ritm accelerat” răspunsurile la prima parte a chestionarului trimis Republicii Moldova, chestionar în baza căruia își va formula o recomandare către Consiliul European (structura care reunește șefii de state și guverne din UE) privind cererea de aderare la blocul paneuropean, trimisă oficial de R. Moldova la începutul lunii martie.

Várhelyi a declarat că opinia Comisiei ar putea fi gata până la summit-ul UE din 23 - 24 iunie 2022.

XS
SM
MD
LG