Linkuri accesibilitate

19 grade în calorifere, limita pe care vrea să o impună Italia la iarnă


Ministrul italian de externe Luigi Di Maio într-o vizită la Irpin, Ucraina, 25 august 2022.

Pentru a reduce consumul de gaze și dependența de Rusia, Italia vrea să limiteze căldura din locuinţe şi companii pe parcursul iernii care vine, relatează marţi Reuters.

Înainte de conflictul din Ucraina, Italia importa din Rusia circa 40% din necesarul de gaz, dar a început repede să caute surse alternative şi să-şi reducă dependenţa de Moscova.

Conform planului guvernamental, temperatura din blocurile de locuinţe şi din alte clădiri publice va trebui reglată la 19 grade Celsius, cu un grad mai puţin decât până acum. Pentru clădirile industriale, aceasta va fi de 17 grade Celsius. Totodată, timpul de încălzire zilnic va fi redus cu o oră.

Guvernul de la Roma negociază cu sindicatele și alte reduceri, care ar urma însă să fie voluntare.

Italia speră ca aceste limite să diminueze consumul de gaz pe plan naţional cu 3,2 miliarde de metri cubi în perioada august-martie şi urmăreşte să taie alte 2,1 miliarde de metri cubi prin recurgerea la surse alternative pentru generarea de electricitate.

În total, ținta este o reducere a consumului cu 15%, în conformitate cu planurile UE. Depozitele de gaz ale Italiei erau pline în proporţie de 83% la începutul lui septembrie, mai indică documentele guvernamentale citate de Reuters.

Luni, 5 septembrie, prețul gazului a crescut brusc pe piața europeană cu 30%, după ce Gazprom a anunțat că suspendă pe termen nelimitat exportul de gaze prin Nord Stream, principala cale de aprovizionare a clienților europeni care leagă Rusia direct de Germania prin Marea Baltică.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG